El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) va témer en la seva última reunió, celebrada el 2 de juny, abans del referèndum al Regne Unit, que el Brexit tingués efectes negatius importants en el creixement de la zona de l'euro, però després s'ha relaxat.

En les actes d'aquesta reunió, publicades ahir, el BCE assenyala que el màxim òrgan executiu de l'entitat coincidia que el Brexit era una important font d'incertesa, malgrat que en els mercats la preocupació per un possible vot a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) a la consulta havia disminuït al començament del juny. Els mercats de divises "havien reflectit una disminució de la incertesa per la reducció de la volatilitat implícita", segons es desprèn de les actes.

"Els membres del consell de govern també van intercanviar opinions sobre el possible impacte a la zona de l'euro de l'imminent referèndum al juny al Regne Unit", indica el document que resumeix les deliberacions. "Hi va haver un acord general que això era una important font d'incertesa respecte a les perspectives econòmiques, i que, en cas que el Regne Unit votés abandonar, en el cas d'un Brexit, hi podria haver efectes negatius significatius, encara que difícils d'anticipar, per a la zona de l'euro a través d'una sèrie de canals, inclosos el comerç i els mercats financers", segons el BCE. Alhora, el consell de govern del BCE va considerar en aquella reunió que, en cas que el Regne Unit decidís romandre a la UE, es podria produir un efecte a l'alça en les perspectives de creixement de la zona de l'euro.

El 52% dels britànics va votar el 23 de juny passat a favor que el Regne Unit abandoni el bloc comunitari. El dia següent, les borses de tot el món es van desplomar, i la lliura esterlina va caure fins al seu valor més baix respecte al dòlar des de fa 31 anys. Però, posteriorment, s'ha produït una estabilització en els mercats financers, tot i que es manté una elevada volatilitat, i el BCE s'ha mostrat més relaxat.

El president del BCE, Mario Draghi, va dir als líders europeus que el Brexit pot restar entre 0,3 i 0,5 punts percentuals de creixement a l'eurozona en tres anys, xifres que són petites, segons el parer de l'analista de Commerzbank Michael Schubert. A més, Draghi va advertir els dirigents europeus que ara s'han de comprometre a treballar "junts".

Altres membres del BCE també s'han mostrat relaxats respecte a les implicacions del Brexit en l'economia de la zona de l'euro. Benoît Coeuré, membre del comitè executiu del BCE, considera que és massa aviat per acordar com respondre a la decisió del Regne Unit, de manera que és probable que l'entitat monetària esperi a veure la reacció dels bancs i les empreses abans d'actuar. El president del Bundesbank, Jens Weidmann, no veu necessitat que el BCE apliqui més estímuls monetaris pel Brexit. El BCE compra des del març deute públic i privat de la zona de l'euro per una quantitat de 80.000 milions d'euros mensuals.