El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit aquest divendres al matí l'acte central de la commemoració desl 25 anys de la implantació de la multinacional japonesa Denso a Sant Fruitós de Bages. El president ha estat acompanyat del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, entre d'altres personalitats. També hi han assistit la la consol general adjunt del consolat japonès de Barcelona Akiko Sagano, i alts càrrecs de la companyia, com el responsable de la divisió d'electrònica de l'empresa, Hiroyuki Ina.

L'acte ha consistit en una visita guiada per l'interior de la planta santfruitosenca, especialitzada en la fabricació de components electrònics per al sector de l'automoció, la signatura al llibre d'honor de l'empresa i el descobriment d'una placa commemorativa. Posteriorment, la plantilla està citada a Món Sant Benet per celebrar-hi un dinar de celebració.

Durant els parlaments protocolaris, el president Puigdemont ha felicitat la companyia pel seu quart de segle al territori i ha destacat els llaços comercials que uneixen Catalunya i Japó. El president ha recordat que més d'un terç de les exportacions de l'estat al país asiàtic provenen de Catalunya. Puigdemont també ha insistit en la vocació d'obertura al negoci forani de Catalunya i els atractius per a la inversió del país, que és una de les principals regions europees en acollir capital inversor estranger.

Josep Manel Giménez, el primer president català (manresà) de Denso Barcelona, després de set presidències japoneses, ha recordat que la planta té més de 700 treballadors i que ven per valor de 300 milions d'euros anuals. Durant els vint-i-cinc anys d'existència de Denso Barcelona, ha dit Giménez, han passat per la planta ubicada al polígon de Santa Anna gairebé 4.600 persones i s'han fet inversions per valor de prop de 300 milions d'euros. Giménez ha destacat els principis que regeixen l'empresa, una combinació de valors importats de la matriu Denso i també catalans. Giménez ha insistit que l'objectiu de la companyia és «intentar alguna cosa més que esdevenir el número 1: assolir l'excel·lència, que en japonès anomenem dantotsu»

En clau de futur, el president manresà de la planta bagenca ha avançat que el repte és aconseguir 400 milions d'euros en vendes el 2020 i el miler d'empleats cinc anys més tard. Objectiu fixats a banda de la inversió ja detallada de 60 milions d'euros en els propers quatre anys.

En el torn de parlaments també ha intervingut l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, que ha recordat com Sant Fruitós va poder impulsar fa un quart de segle el polígon de Santa Anna, «amb l'empenta d'una empresa japonesa que desitjava fabricar els seus components al sud d'Europa». Batanés ha reclamat al conjunt d'administracions que es comprometin a «dotar aquesta factoria de l'espai necessri al seu entorn per mantenir les seves expectatives de creixement, que significarà mantenir-se a Sant Fruitós de Bages». I és que l'empresa busca ampliar les seves instal·lacions per a magatzem a l'entorn de la seva actual planta productiva. Sant Fruitós ja té assumit l'objectiu de dotar de més terreny útil la companyia, un pla que té cinc anys de marge per cristal·litzar, en previsió del futur a llarg termini de Denso Barcelona.

Hiroyuki Ina, per la seva banda, ha recordat les dificultats per què va passar la companyia durant la crisi, que van dur les seves vendes a retallar-se fins gairebé la meitat, i el pla per retornar als bons temps i per incrementar el creixement de la companyia.