La Comissió Europea (CE) va dictaminar aquest dijous que Espanya "no ha pres mesures efectives" per reduir el dèficit, de manera que s'obre la via a una possible multa. Els comissaris de la CE van adoptar aquesta decisió sobre la situació pressupostària d'Espanya per procediment escrit, el termini del qual va vèncer ahir al matí, segons van dir fonts europees, que van afegir que la decisió sobre Portugal és idèntica.

Brussel·les aprovarà aviat una nou objectiu de dèficit, amb un any més de marge per complir-lo, i objectius del 3,7% per a enguany i del 2,5% per al proper, cosa que pot suposar un ajustament extra de 8.000 milions d'euros. D'altra banda, la Comissió té ara 20 dies per recomanar al Consell que s'apliqui una multa a Espanya, que en el pitjor dels casos pot ascendir a gairebé 2.200 milions d'euros (el 0,2% del PIB) i suposar la suspensió de part dels fons estructurals europeus.

Segons la CE, Espanya ha quedat "molt per sota" dels ajustos estructurals que havia de fer per corregir el dèficit aquest exercici, entre altres raons, per haver abaixat els impostos l'any passat, i sosté que tampoc aconseguirà corregir-lo el 2017. "La relaxació de la política fiscal el 2015 va tenir un gran impacte en el resultat" del desviament registrat, indica la CE en la seva decisió remesa al Consell de la UE, en què avança que "proposarà més endavant un nou camí d'ajust" per solucionar el problema. El dèficit d'Espanya va arribar el 2014 al 5,9% del PIB i el 2015, al 5,1%, si s'inclou en els dos casos l'ajuda financera a la banca, lluny del 5,8% i del 4,2% exigits, respectivament, i així es va allunyar definitivament de la meta d'abaixar-lo al 2,8% el 2016.

L'esforç que va fer Espanya entre el 2013 i el 2015 s'estima en el 0,6% del PIB, "molt per sota del 2,7% recomanat" pels seus socis comunitaris, indica la CE. La Comissió sosté que les mesures de consolidació, per exemple en el marc de les reformes de l'administració pública i del sistema de pensions, "van ser insuficients per compensar l'impacte d'algunes mesures expansives implementades el 2015, com ara la rebaixa de l'IRPF i de l'impost de societats i la devolució parcial de la paga extra de Nadal" del 2012 als funcionaris. També apunta a "la tendència alcista en la despesa vinculada a l'envelliment de la població".

Un dels arguments exposats pel president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i del seu ministre d'Economia, Luis de Guindos, per explicar el desviament era l'impacte de la baixa inflació, més baixa del que la CE havia establert inicialment. La Comissió va reconèixer que això "va fer més difícil assolir els objectius fiscals", però alhora va afirmar que l'impacte de la inflació baixa o fins i tot negativa "va ser àmpliament compensat per un creixement més elevat del que s'esperava del PIB real".