L'Agència Tributària ha inspeccionat setze bars i discoteques de Catalunya en una macrooperació a nivell estatal contra el frau fiscal, que ha comportat l'escorcoll de 87 locals corresponents a 110 societats d'onze comunitats autònomes. Les inspeccions van començar dijous i es van allargar durant tot ahir. Les societats inspeccionades representen més del 20% de la facturació del sector de l'oci nocturn a l'Estat.

La investigació, que porta per nom Chopin, es va iniciar a principi d'any amb la detecció d'un volum de cobraments amb targeta declarats a Hisenda "anormalment alt", fins a més del 76%, per a un sector on es prioritza el pagament en efectiu, mentre que l'ús de targetes de crèdit és escàs.

Segons l'Agència Tributària, aquesta situació va alertar sobre la possible existència d'un gran circuit paral·lel d'efectiu que no s'estava declarant a Hisenda, però els investigadors també van observar diferències entre l'activitat declarada i les dades que es tenien sobre la capacitat habitual, el preu de les entrades i les consumicions. En una fase prèvia d'observació de com funcionaven aquests locals es va comprovar que una pràctica molt estesa era la venda de tiquets per a consumicions que, posteriorment, s'eliminaven a la barra. La venda d'aquests tiquets es feia de manera que quedaven fora de control i posteriorment les consumicions no es feien constar. Entre els locals investigats hi ha les discoteques eivissenques Space, a Platja d'en Bossa, i Privilege, a Sant Antoni. Dijous, l'escorcoll va afectar la famosa discoteca de Madrid Joy Eslava.