La petita i mitjana empresa (pime) de Catalunya va reduir el seu període mitjà de cobrament de deutes fins als 79 dies el 2014, la millor dada de l'última dècada, si bé es va continuar incomplint el termini màxim de 60 dies previst a la llei de morositat. Així ho revela l'anuari de la pime catalana elaborat per la patronal catalana Pimec, que va presentar ahir la seva tretzena edició, que inclou dades corresponents al 2014, les últimes disponibles.

L'estudi centra aquest any la seva atenció en els terminis de cobrament de la pime catalana i posa de manifest que, si bé es van incrementar de mica en mica des dels 88 dies el 2004 fins als 93 dies el 2009, des d'aleshores es va iniciar una via de reducció d'aquest termini que va portar a les pimes a aconseguir cobrar els seus deutes en 79 dies el 2014, front als 83 dies del 2013. Amb tot, hi ha diferències entre les pròpies pimes, ja que les microempreses van aconseguir el 2014 cobrar els seus deutes en 75 dies, les petites empreses van saldar deutes en 77 dies de mitjana i les mitjanes en 83 dies.

El president de Pimec, Josep González, assegura que la llei de morositat, que va entrar en vigor el 2010, ha estat "clau" per reduir els terminis de cobrament de les pimes, però va afegir ahir que, amb tot, les grans corporacions i empreses de l'Íbex segueixen incomplint la llei i pagant amb més de 60 dies de marge, algunes empreses fins i tot "a 300 o 500 dies".

D'altra banda, el responsable de l'Observatori de la pime, Modest Guinjoan, va assegurar que el 2014 es va començar a mostrar la recuperació econòmica en les pimes, les vendes de les quals van augmentar el 5,5%. Segons les dades recollides per aquesta patronal, les pimes catalanes aquell any van donar feina a 1,68 milions de persones, el 3% més. Encara que la pime va reduir el 2014 la seva aportació al PIB català en quatre dècimes, Guinjoan va treure ferro a la dada i va subratllar que el 57,9% del PIB català l'aporten les pimes, davant del 37,6% que suposa la gran empresa i el 4,5% de l'administració i el sector públic.

Això no obstant, l'exportació continua sent una assignatura pendent de la pime, atès que un 87% de les grans empreses industrials exporten, per el 26,4% de les pimes del sector de la indústria, set dècimes més que el 2013. L'anuari també revela que el 2014 va ser un bon any per a les pimes catalanes en rendibilitat financera i econòmica, ja que la primera va ser del 4,1% i la segona del 3,9%, per damunt en els dos casos del 2013.

De la seva banda, el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va ressaltar que les pimes "són l'ànima de l'economia catalana", atès que representen "gairebé tot el teixit productiu català", estan distribuïdes per tot el territori i "difícilment es deslocalitzaran". Baiget també va recordar que el 66% de les adjudicacions que depenen de la Generalitat es van concedir l'any passat a pimes, i que, en termes de volum, també les pimes van copar més del 50% del total.