IPC puja el 0,5 % el juny i situa la inflació interanual al -0,5 % mentre els sindicats reclamen augments salarials

14.07.2016 | 00:00

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar el 0,5 % el mes de juny a Catalunya i va situar la inflació interanual al -0,5 %, segons dades de l'INE. En el conjunt de l'estat, la inflació interanual va caure fins al 0,8 %, després de les pujades registrades pels carburants i lubricants.
Al juny, els preus van pujar l'1,8 % en habitatge; oci i cultura també va registrar una pujada de l'1,2 %, i transport, de l'1 %, mentre que el preu del vestit i el calçat va baixar l'1 %, i la resta d'apartats es van mantenir similars al mes de maig. Respecte a la inflació interanual, els preus dels aliments i begudes no alcohòliques van pujar l'1,8 %, com les comunicacions; en ensenyament, van pujar l'1,2 %, com en parament; mentre que als hotels, cafès i restaurants van registrar pujades de l'1,1 %. La pujada dels preus de vestit i calçat va ser del 0,7 %, medicina, el 0,6 %, i begudes alcohòliques i tabac, el 0,3 %. Els preus de l'habitatge en l'últim any han baixat el 4,8 %; els del transport, el 4 %; i l'oci i la cultura, l'1,6 %.
Amb els resultats de l'IPC damunt la taula, CCOO i UGT van reclamar ahir que ja s'han de pujar els salaris per reduir la pobresa i les desigualtats. En un comunicat, UGT de Catalunya va dir que l'evolució dels preus reflecteix "la falta de capacitat de compra de les famílies", i CCOO subratlla que, mentre que l'IPC general es manté en taxes negatives, s'incrementen els preus dels béns de primera necessitat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema