El 30% dels catalans ha experimentat un descens a l'escala social durant la crisi entre el 2008 i el 2012, i el 40% viu en pitjors condicions que els seus pares, segons un estudi de la Fundació Bofill. Segons el treball, elaborat pels sociòlegs Xavier Martínez-Celorrio i Antonio Marín Saldo, el descens social i de renda entre el 2008 i el 2012 es caracteritza per una clara segmentació educativa, ja que afecta el 41% dels adults amb baix nivell formatiu i només el 16% entre llicenciats superiors. L'estudi assegura que, avui, el 40% dels adults catalans viu pitjor o en una classe social inferior a la dels seus orígens familiars, i augura que "fer reversible el descens social és el gran repte que tenim com a societat".

La investigació, titulada Crisi, descens social i xarxes d'amistat, ha analitzat les trajectòries de classe, renda i estatus a partir d'una mostra de 1.530 persones amb enquestes fetes als mateixos individus entre el 2008 i el 2012. També ha analitzat com són les xarxes de confiança i d'amistat a la societat catalana i com han funcionat en temps de crisi. L'estudi ha constatat que, a les classes mitjanes, el descens sever ha estat "inapreciable" (l'1%), i que, en canvi, entre les classes obreres i, en especial, entre els obrers poc qualificats, el descens "sever" ha afectat fins al 17% de tots els seus membres.

L'estudi també constata que el nivell educatiu i l'edat han estat determinants en el descens social, perquè les llars amb enquestats sense estudis han tingut la màxima taxa de descens de renda familiar (43%), juntament amb les llars amb enquestats que tenen estudis primaris (41%). Amb una FP mitjana, el descens de renda familiar ha afectat el 39%, i amb nivells de batxillerat o de FP superior, el descens ha arribat al 36% de les llars. En canvi, les cases amb enquestats amb una diplomatura superior han experimentat menys el descens de renda (25%), que encara ha estat més baix entre les llars formades per llicenciats universitaris (16%).

Per edats, els més grans de 55 anys són els que més benestar han perdut, segons l'estudi, amb càrregues familiars, atur de llarga durada i estalvis gastats per fer front a l'empobriment que els ha suposat una taxa de descens social del 37%. Dels joves de 25 a 34 anys, la seva taxa de descens el 2012 és del 29%, però un altre 32% dels joves ha millorat en benestar i ha ascendit de posició social respecte a la que ocupava el 2008, quan tenia entre 21 i 30 anys.