Un de cada tres catalans baixa de classe social amb la crisi

Un estudi de la Fundació Bofill alerta que el 40% dels adults viu pitjor o en una classe social inferior a la dels seus orígens familiars

14.07.2016 | 00:00

El 30% dels catalans ha experimentat un descens a l'escala social durant la crisi entre el 2008 i el 2012, i el 40% viu en pitjors condicions que els seus pares, segons un estudi de la Fundació Bofill. Segons el treball, elaborat pels sociòlegs Xavier Martínez-Celorrio i Antonio Marín Saldo, el descens social i de renda entre el 2008 i el 2012 es caracteritza per una clara segmentació educativa, ja que afecta el 41% dels adults amb baix nivell formatiu i només el 16% entre llicenciats superiors. L'estudi assegura que, avui, el 40% dels adults catalans viu pitjor o en una classe social inferior a la dels seus orígens familiars, i augura que "fer reversible el descens social és el gran repte que tenim com a societat".
La investigació, titulada Crisi, descens social i xarxes d'amistat, ha analitzat les trajectòries de classe, renda i estatus a partir d'una mostra de 1.530 persones amb enquestes fetes als mateixos individus entre el 2008 i el 2012. També ha analitzat com són les xarxes de confiança i d'amistat a la societat catalana i com han funcionat en temps de crisi. L'estudi ha constatat que, a les classes mitjanes, el descens sever ha estat "inapreciable" (l'1%), i que, en canvi, entre les classes obreres i, en especial, entre els obrers poc qualificats, el descens "sever" ha afectat fins al 17% de tots els seus membres.
L'estudi també constata que el nivell educatiu i l'edat han estat determinants en el descens social, perquè les llars amb enquestats sense estudis han tingut la màxima taxa de descens de renda familiar (43%), juntament amb les llars amb enquestats que tenen estudis primaris (41%). Amb una FP mitjana, el descens de renda familiar ha afectat el 39%, i amb nivells de batxillerat o de FP superior, el descens ha arribat al 36% de les llars. En canvi, les cases amb enquestats amb una diplomatura superior han experimentat menys el descens de renda (25%), que encara ha estat més baix entre les llars formades per llicenciats universitaris (16%).
Per edats, els més grans de 55 anys són els que més benestar han perdut, segons l'estudi, amb càrregues familiars, atur de llarga durada i estalvis gastats per fer front a l'empobriment que els ha suposat una taxa de descens social del 37%. Dels joves de 25 a 34 anys, la seva taxa de descens el 2012 és del 29%, però un altre 32% dels joves ha millorat en benestar i ha ascendit de posició social respecte a la que ocupava el 2008, quan tenia entre 21 i 30 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Enllaços recomanats: Premis cinema