L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) es va pronunciar ahir en contra de la retroactivitat de les devolucions per les clàusules sòl en contractes hipotecaris, fet que suposa un cop als consumidors i un respir a la banca, que evita així una factura de milers de milions d'euros.

El lletrat italià Paolo Mengozzi va donar la raó al Tribunal Suprem espanyol, que havia decidit limitar en el temps els efectes de la nul·litat de les clàusules sòl quan les va declarar abusives i nul·les en la seva sentència del 9 de maig del 2013. En les seves conclusions, l'advocat afirma que aquesta limitació "és compatible amb el Dret comunitari", i sosté que "les repercussions macroeconòmiques associades" a l'amplitud amb la qual es van utilitzar aquestes clàusules abusives "justifiquen" aquesta decisió.

Tot i que no hi ha dades concretes, diferents càlculs estimen que entre el 30 i el 40% de les hipoteques subscrites a Espanya incloïa terra entre les seves condicions, cosa que afecta més de dos milions de persones que han pagat de mitjana 3.000 euros més l'any. L'alt tribunal espanyol va considerar que els clients no podien comprendre el que significaven aquestes clàusules sòl en termes econòmics, però va decidir que els bancs només haurien de tornar els diners a partir de la data de la seva sentència, i va recordar a més que aquesta no tenia caràcter retroactiu. El Suprem va tenir en compte l'impacte que podria tenir aquesta nul·litat sobre el sistema bancari espanyol, que encara és fràgil; els problemes barrejats amb la tensió que pesava sobre els països perifèrics a la crisi de l'euro havien portat un any abans Espanya a demanar als seus socis un préstec que arribava a 100.000 milions d'euros, per sanejar la banca en dificultats.

Les conclusions de Mengozzi no són vinculants, però solen marcar el camí que segueix l'alt tribunal de la Unió Europea (UE), amb seu a Luxemburg, en la seva sentència, que s'espera abans de final d'any, probablement a la tardor. Si el Tribunal de Justícia li donés finalment la raó, la banca no hauria de tornar als clients els interessos cobrats de més amb anterioritat al 9 de maig del 2013.

El sector bancari va celebrar els resultats de l'informe i va mostrar el seu optimisme de cara a una futura sentència favorable, com va manifestar la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA). Per al portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José Luis Martínez Campuzano, les conclusions de Mengozzi proporcionen seguretat jurídica tant en l'àmbit espanyol com en l'europeu.

Per la seva banda, Facua va considerar "indignants i grotesques" les conclusions sobre les clàusules sòl emeses per Paolo Mengozzi. En un comunicat, l'organització de consumidors va lamentar que l'advocat general del TJUE hagi mostrat una "extraordinària sensibilitat amb els interessos dels banquers i no amb els de les famílies que han estat víctimes d'un frau de milers de milions, que ha contribuït a provocar multitud de desnonaments i una llarga i aterridora llista de suïcidis".

El president de l'associació Adicae, Manuel Pardos, considera que el lletrat "sembla equivocar-se", ja que les qüestions plantejades demanaven una interpretació de la legislació europea de protecció al consumidor i no les sancions de què parla l'informe. Altres organitzacions van carregar obertament contra Mengozzi, que, segons Asgeco, ha posat "preu als drets dels consumidors, el de l'estabilitat financera d'un país"; i la CECU va expressar la seva "plena disconformitat" amb una resolució "que deixa a l'estacada els perjudicats". Per a alguns dels bufets d'advocats que a Espanya tramiten als jutjats les reclamacions dels consumidors sobre clàusules sòl, el tribunal ha pres en consideració el context polític obert a Europa després del referèndum sobre el Brexit i les conseqüències que tindria per a la banca tornar la totalitat del que s'ha cobrat, que podria arribar a suposar una despesa d'uns 10.000 milions d'euros.