La Generalitat, les patronals Foment, Pimec i Fepime i els sindicats CCOO i UGT han donat el tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria amb l'objectiu que aquest sector segueixi sent el motor econòmic de Catalunya i que algunes actuacions quedin fora del debat polític. Ahir al matí es va reunir la comissió executiva permanent del Consell Català de l'Empresa per complir el mandat del Parlament, que, aquesta mateixa setmana, instava el Govern i els agents econòmics a posar en marxa el Pacte Nacional per la Indústria.

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va destacar que l'objectiu és que la indústria segueixi sent un eix principal de l'economia catalana els anys vinents, i que determinades línies d'actuació "quedin fora del debat polític". Es vol que la indústria continuï representant el 20% de l'economia catalana i que, els anys vinents, aquest sector incrementi el pes.

S'han creat sis grups de treball: el primer d'ells, lligat a la competitivitat empresarial; un altre, sobre la dimensió empresarial i el finançament; el tercer, sobre la indústria 4.0; un grup de treball sobre formació; un altre, vinculat a infraestructures i energia, i, finalment, el que té a veure amb la sostenibilitat i l'economia circular.

El conseller va anunciar que en aquest Pacte Nacional per la Indústria hi haurà línies d'actuació, estratègies, mesures i calendaris i que, abans de les vacances, ja s'iniciaran les reunions. Quan les línies d'actuació estiguin definides es concretaran els recursos econòmics per portar-les a terme i, segons Baiget, aquest pla no només competeix al departament d'Empresa, sinó a tot el Govern, i va assegurar que també es pot disposar de recursos d'altres administracions implicades i del sector privat. El conseller va explicar que es reforçarà el paper d'aquesta comissió executiva permanent del Consell Català de l'Empresa perquè lideri el Pacte Nacional per la Indústria, i que enviarà una carta als grups parlamentaris perquè també hi participin.

El secretari general de CCCO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va valorar "positivament" la posada en marxa del Pacte Nacional per la Indústria, perquè la crisi ha "desindustrialitzat" bona part de Catalunya i, amb aquest acord, l'"aposta per la indústria queda clara". Gallego creu que s'ha de "reactivar l'economia" a través de la indústria i crear ocupació de qualitat, perquè "sense indústria, no hi ha futur". Per la seva banda, el secretari de polítiques sectorials d'UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, va destacar la implicació més elevada dels agents socials i la "transversalitat" que té el pacte en tant que hi participen tots els agents socials i grups polítics. Pasadas va assenyalar que espera que abans de final d'any s'hagin posat sobre la taula les mesures concretes d'aquest pla.

Per part de la patronal, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va mostrar la seva satisfacció per la unanimitat del Parlament en relació amb el Pacte Nacional per la Indústria, i va dir que és una "aposta" per la reindustrialització del país. Per al president de Pimec, Josep González, encara que la indústria representa el 20% de l'economia catalana, si se sumen totes les activitats complementàries, podria arribar fins al 40%. Per la seva banda, la presidenta de la patronal Fepime, Helena de Felipe, va coincidir amb la resta d'assistents que és necessària una partida pressupostària per portar a terme les mesures que es defineixin en aquest Pla Nacional.