La Generalitat vol donar a conèixer als diversos territoris les actuacions de suport a la innovació del Pla d'acció de la RIS3CAT, que té com a principal objectiu transformar el coneixement i la tecnologia en valor econòmic i social. Amb l'objectiu d'informar sobre el conjunt d'instruments disponibles, els calendaris previstos i la participació dels diversos agents, l'administració catalana ha iniciat una ronda de sessions informatives del Pla d'acció de la RIS3CAT, per aproximar al territori la nova estratègia d'innovació impulsada per la Comissió Europea. Les trobades van començar dimecres a Girona i visitaran les set delegacions territorials catalanes fins a finals de setembre. L'objectiu de la iniciativa, liderada pel Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda en col·laboració amb els Departaments d'Empresa i Coneixement i de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, és explicar els eixos d'actuació de la RIS3CAT, divulgar qui pot participar en els plans de recerca i innovació i donar a conèixer les convocatòries dels ajuts.

El 7 de juny passat el Govern va aprovar el mecanisme de finançament que garanteix un calendari estable pel conjunt d'instruments i convocatòries que despleguen l'estratègia RIS3CAT en el període 2016-2018. Aquest sistema permet vehicular 406 milions d'euros del programa operatiu Feder de Catalunya 2014-2020 cap al teixit productiu i el sistema de R+D+i de Catalunya, que suposarà un volum d'inversió superior als 1.000 milions. En aquest context, el Pla RIS3CAT inclou diversos àmbits:

-Comunitats RIS3CAT: la línia de subvencions dóna suport a actuacions conjuntes de grans agrupacions d'empreses i agents del sistema de R+D+I d'un àmbit sectorial, per millorar la competitivitat mitjançant l'aplicació de tecnologies transversals. A la primera convocatòria de comunitats RIS3CAT, que es va resoldre el passat mes de juny, s'han seleccionat 5 comunitats RIS3CAT, que rebran 19,1 milions d'euros per desenvolupar projectes col·laboratius d'innovació per un valor de 43,8 milions d'euros. Hi participen 1.300 professionals, 38 empreses i 64 agents del sistema de de R+D (universitats, centres tecnològics i de recerca, administració pública i ciutadania). Aquestes cinc iniciatives desenvoluparan projectes en àmbits tan diversos com: aplicacions digitals per a teràpies i biotecnologia en salut, coordinades per Biocat; energia sostenible i eficient (IREC); alimentació saludable i segura (IRTA); mobilitat (Ficosa) i nous dispositius de diagnòstic i big data aplicades a la salut (LEITAT).

-Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT): les subvencions de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT), de 50 milions i que està oberta fins al 5 de setembre, té com a principal destinatària l'administració local, que ha d'impulsar projectes innovadors en col·laboració amb els agents de recerca i innovació i el teixit econòmic del seu territori.

??-Nuclis tecnològics: les subvencions tenen com a destinatàries empreses que, en cooperació amb agents del sistema de R+D+I, donen resposta a un repte tecnològic. Les convocatòries anuals són de 5 milions d'euros.

-Participació de l'administració i la ciutadania: l'administració pública també és protagonista de la RIS3CAT, amb projectes com la compra pública d'innovació. A Catalunya, l'any 2015 els departaments de la Generalitat i el seu sector públic van realitzar compres públiques per un import global de 2.529 milions d'euros. Només que una petita part d'aquestes compres es fessin amb criteris d'innovació es donaria un impuls molt important a la innovació del nostre teixit empresarial. La RIS3CAT destina 50 MEUR per impulsar projectes de compra pública d'innovació.

La RIS3CAT també vol involucrar la ciutadania, en el doble paper de destinatària principal de la innovació i, al mateix temps, d'actor en la cerca de solucions als principals reptes econòmics i socials. La irrupció de les TIC està portant a una democratització de la innovació i a una obertura dels seus processos. Així, en els darrers anys s'han creat noves estructures d'innovació oberta i col·laborativa (com living labs, fablabs, xarxes d'innovació social, etc.), nous tipus de treball i noves formes d'economia (espais de coworking, economia circular, economia col·laborativa) que reforcen el protagonisme dels usuaris en els processos d'innovació.