Les patronals Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic), Associació Empresarial Càrnia (Anafric) i Associació d'Escorxadors i Comerç d'Aviram i Conills de Catalunya (Assocat) han signat aquesta setmana un acord amb els sindicats CCOO i UGT per millorar les condicions del sector. Ha estat un acord a proposta del departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, entre d'altres extrems, té l'objectiu de limitar l'ús generalitzat de la subcontractació en cooperatives de treball associat i de lluitar contra les falses cooperatives en el context d'un acord marc per al sector a Catalunya.

L'acord, que s'ha signat després de tres mesos de reunions, haurà de ser ratificat per les direccions de les parts respectives, i permet, segons el Govern, la creació de la Taula de Concertació del Sector Carni de Catalunya, que en coordinarà totes les accions. La subscripció d'aquest acord implica que sindicats i organitzacions empresarials es comprometen a defensar el conveni col·lectiu i condicions dignes en el sector.

A més, es crea un grup tècnic que analitzi el nivell de subcontractació i de l'ús del model cooperatiu per recollir informació sobre els convenis col·lectius que s'apliquen, i les condicions de feina dels afectats.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha promogut l'acord entre sindicats i patronals un cop constatats els conflictes laboral i social generats com a conseqüència de l'ús intensiu del model de subcontractació mitjançant falses cooperatives. Segons el Govern, aquest ús pot comportar, en casos determinats, la pèrdua de drets dels treballadors i condicions de feina precàries, encara que es constata que no totes les subcontractacions produeixen aquests efectes.

En tot cas, l'Executiu català considera que la utilització de les anomenades cooperatives de treball associat "no és la solució adequada" per estabilitzar la feina al sector, promoure la formació professional dels treballadors i millorar la productivitat i la competitivitat de les empreses.