BBVA Research, el servei d'estudis econòmics del Grup BBVA, preveu que l'economia catalana creixi el 2,9% el 2016 i el 2,7% el 2017, i que en aquests dos anys es creïn 215.000 nous llocs de treball, cosa que situaria la taxa de desocupació per sota del 13% al final del bienni.

El creixement de Catalunya ve impulsat pel "manteniment dels vents de cua", el dinamisme de la demanda interna i la bona marxa del sector exterior, si bé el BBVA adverteix de l'existència de diversos riscos que poden donar lloc a una desacceleració en el segon semestre d'aquest any.

Els principals riscos als quals fa referència l'entitat són els efectes a curt i llarg termini del Brexit i les incerteses respecte a la política econòmica que s'aplicarà els anys vinents tant a Catalunya com a Espanya. "La incertesa té un cost i Catalunya i Espanya podrien estar creixent unes dècimes més si no fos per aquesta incertesa política i econòmica", va afirmar en roda de premsa l'economista cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Reserach, Rafael Doménech, que va assenyalar que en funció de com evolucionin aquests riscos el grup podria revisar les previsions de creixement de l'economia catalana el mes de setembre vinent.

El PIB de Catalunya va créixer el 3,3% el 2015, i va acumular quatre anys consecutius amb una evolució més favorable que la del conjunt d'Espanya.

En el seu últim informe sobre Catalunya, BBVA Research estima que l'expansió de l'economia catalana continuarà els anys següents, amb un augment del PIB proper al 3% el 2016 i al 2,7% el 2017.

L'escenari amb el qual treballa BBVA per al període 2016-2017 contempla també la creació de 215.000 nous llocs de treball, cosa que suposarà una reducció neta de la taxa d'atur de 4,6 punts, i la situarà en el 12,8% a finals del 2017, encara sis punts superior a la d'abans de les crisis.

"Tot dependrà del que passi en els propers mesos", va declarar Doménech, que també va apuntar que la Generalitat "va camí d'un nou incompliment" de l'objectiu de dèficit del 2016, amb una desviació que serà "significativa".

En el seu informe BBVA Research adverteix, en aquest sentit, que "la incertesa sobre com pot aconseguir-se la sostenibilitat dels comptes autonòmics i la falta d'un pla amb un camí clar i creïble" està tenint ja costos en l'economia catalana, ja que "endarrereix decisions de consum i inversió a l'espera de conèixer quina política es durà a terme".

Del començament d'any ençà, la bona marxa de l'economia catalana ve marcada per diversos factors com són la millora de l'ocupació, l'acceleració del consum privat i també per les bones dades del turisme i del mercat immobiliari.

Malgrat això, "els riscos interns i externs per a Catalunya són elevats", va assenyalar Rafael Doménech, que va incidir que això fa més necessari continuar impulsant reformes i avançar en la consolidació fiscal. Segons la seva opinió, la incertesa sobre la política econòmica determinarà en bona mesura l'evolució del PIB de Catalunya i Espanya en els propers trimestres.

Segons BBVA Research, aquesta incertesa política i econòmica podria restar al creixement d'Espanya 0,3 punts aquest 2016 i 0,6 el 2017, una situació que, si es mantingués en el pròxim semestre, podria arribar als 0,5 punts el 2016 i als 1,3 el 2017.