La Comissió Europea (CE) va anunciar ahir mesures per "reequilibrar els mercats" agrícoles, amb una partida de 14.665.678 euros destinada a Espanya perquè els productors puguin acollir-se de manera voluntària a la reducció de la seva producció làctia.

Es tracta d'un paquet de 500 milions d'euros en total, dels quals 150 milions es destinaran a un mecanisme europeu per reduir la producció de llet en 1.400 milions de tones.

Els 350 milions restants aniran directament a parar als estats membres als sectors en crisi, segons les necessitats de cada país.

"El nostre objectiu principal és veure com els preus que perceben els agricultors es recuperen i que puguin viure de la seva feina i proporcionar alimentació saludable i d'alta qualitat per als ciutadans", va afirmar el comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.

Pel que fa al mecanisme europeu per reduir la producció làctia, Hogan no va precisar els detalls, simplement que consistirà en incentius per reduir la producció.

A aquest mecanisme se suma un sobre de 350 milions d'euros d'ajuda financera destinat directament als estats membres, per reequilibrar els mercats i promoure la retirada de producció en sectors en dificultats, que varien en el cas de cada país. Els estats membres tindran flexibilitat per definir les mesures o el conjunt de mesures que posaran a disposició dels agricultors, com a mètodes de producció extensiva, suport a les petites granges, projectes de cooperació, o mesures ulteriors per a la reducció de producció.

La CE va informar que el repartiment per països té en compte dades com la producció, els preus de mercat i el pes dels petits agricultors a cada país.

El paquet presentat per Hogan també inclou una sèrie de mesures "tècniques" per proporcionar flexibilitat als agricultors que s'hagin acollit a les ajudes acoblades de la Política Agrària Comuna (PAC) o per millorar la seva situació de liquiditat amb un avançament dels pagaments directes de fins al 70% a partir d'octubre i del 85% per als pagaments de desenvolupament rural.

La CE també va anunciar mesures concretes per a la intervenció en el sector de la llet desnatada en pols, que s'estendrà més enllà del 30 de setembre, fins a febrer del 2017.

També va precisar que "actualitzarà" les mesures per a la retirada de fruites i hortalisses que hagin hagut de dur a terme les organitzacions de productors.

D'aquest paquet de 500 milions d'euros, els fons provenen dels marges del pressupost del 2016 i se suma als 500 milions que la comissió ja va anunciar a l'octubre per ajudar els agricultors davant la crisi.