El Fons Monetari Internacional (FMI) va rebaixar ahir una dècima les seves previsions de creixement de l'economia mundial el 2016 i 2017, al 3,1% i 3,4%, respectivament, per la incertesa de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Tot i això, la institució manté la previsió de creixement per a Espanya per a enguany.

En el seu informe d'actualització de les perspectives presentades a l'abril, l'FMI va dir que "el resultat del referèndum del Regne Unit, que va sorprendre els mercats financers mundials, implica la materialització d'un important risc de caiguda per a l'economia mundial". Però la institució internacional també adverteix que la incertesa causada pel resultat del referèndum britànic del passat 23 de juny és difícil d'avaluar i que els efectes negatius del Brexit poden ser finalment més importants pel que recull en el seu informe d'actualització.

"Com que el procés del Brexit encara està en una etapa molt incipient, la incertesa imperant complica la ja difícil tasca de formular pronòstics macroeconòmics", explica la institució.

"Fins que es defineixi amb més claredat el procés de sortida, aquesta circumstància base reflecteix el supòsit benigne que la incertesa es reduirà de manera gradual en el futur i que els acords comercials entre la Unió Europea i el Regne Unit evitaran un augment important de les barreres econòmiques", continua.

L'economista en cap de l'FMI, Maury Obstfeld, va assenyalar en un comunicat que el Brexit "ha posat obstacles en el camí". El Fons Monetari considera que el resultat del referèndum britànic ha frenat la recuperació que les economies mundials van mostrar en l'inici d'aquest any i ha revertit la direcció del creixement del PIB. "El vot al Regne Unit a favor d'abandonar la Unió Europea afegeix notable incertesa a la ja fràgil recuperació mundial", diu l'FMI en el seu informe.

A la zona de l'euro, el creixement augmentarà una dècima el 2016, l'1,6%, però el 2017 es reduirà dues dècimes, al 1,4%.

Espanya, que creixerà aquest any el 2,6%, i notarà el 2017 els efectes del Brexit en rebaixar dues dècimes el seu creixement previst, al 2,1%, encara que es mantindrà al capdavant de les principals economies de la zona de l'euro.

En comparació, el Fons Monetari Internacional va augmentar el creixement d'Alemanya el 2016 en una dècima, a l'1,6%, i el va reduir en quatre dècimes per al 2017, l'1,2%. A França, el creixement aquest any serà de l'1,5%, quatre dècimes més que a l'abril, però el 2017 el creixement es reduirà al 1,2%, una dècima menys del previst. Itàlia perdrà una dècima el 2016 i el 2017, el que deixarà el seu creixement al 0,9% i l'1%, respectivament.

Un dels principals perjudicats de la conseqüències del Brexit és precisament el propi Regne Unit. El resultat de la votació causarà aquest any una reducció del creixement del d'aquest país en dues dècimes, al 1,7%, i el 2017 en nou dècimes, al 1,3%.