La Comissió Europea (CE) ha imposat una multa rècord de 2.930 milions d'euros a fabricants de camions per participar durant 14 anys en un càrtel format per MAN, Volvo i Renault, Daimler, Iveco i DAF, en el que és la major sanció per aquest tipus de pràctica anticompetitiva. La comissària de Competència, Margrethe Vestager, va dir que "no és acceptable" que aquestes multinacionals, que representen nou de cada deu camions pesats i de mig tonatge produïts a Europa, "hagin format part d'un càrtel en lloc d'haver competit uns contra els altres".

"Avui imposem la multa més elevada per un sol càrtel. És el doble que la sanció anterior imposada el 2012", de 1.409 milions, a una desena de fabricants de televisors per participar en dues trames de fixació de preus de monitors de tubs de raigs catòdics, va dir Vestager. La comissària va recalcar que "hi ha bones raons", perquè el càrtel "va afectar un mercat molt gran i va durar molt de temps".

En concret, va començar el 1997 i va durar 14 anys, fins que la CE va efectuar inspeccions no anunciades en el sector. La investigació de la CE va demostrar que una reunió a Brussel·les va ser "el punt de partida" d'aquest càrtel, va indicar, i la primera reunió entre alts execu-tius dels fabricants va ser organitzada el gener 1997 al que "semblava ser un hotel acollidor" i la violació de les lleis de competència va durar després més d'una dècada, en la qual es van coordinar.