El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, es va mostrar ahir disposat a oferir més estímuls monetaris al setembre per l'augment de riscos pel vot del Regne Unit a favor d'abandonar la Unió Europea (UE). Draghi va posar èmfasi en què el Brexit suposa un risc a la baixa per al creixement econòmic de la zona de l'euro però va afegir que el consell de govern del BCE va considerar ahir que no té encara prou informació per avaluar el seu impacte i prendre noves decisions. Per això, va decidir mantenir la taxa d'interès rectora en el 0% i seguir cobrant als bancs el 0,4% pels seus dipòsits al BCE.

El president del BCE va explicar que roman una important incertesa pel Brexit a causa que es desconeix encara quan de temps duraran les negociacions entre el Regne Unit i la UE (per la seva sortida de la Unió) i quin serà el resultat. Per això, considera que cal prendre amb "gran cautela" les primeres estimacions que el Brexit tindrà un impacte negatiu en l'economia de la zona de l'euro d'entre 0,2 i 0,5 punts percentuals en els propers tres anys.

Les projeccions macroeconòmiques del proper setembre aportaran al consell de govern més informació per poder prendre decisions en cas necessari, va afegir el banquer italià. És possible que el BCE anunciï llavors perllongar el programa de compra de deute més enllà del març del 2017, segons preveuen analistes i mercats. El BCE compra des de l'abril d'aquest any deute públic i privat per valor de 80.000 milions d'euros mensuals i fins llavors, durant un any, havia adquirit bons per valor de 60.000 milions d'euros mensuals.

L'objectiu del BCE és portar la inflació fins a prop del 2%, però en aquests moments se situa en el 0,1%.

La decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea (UE), adoptada en referèndum el 23 de juny, ha ennuvolat les perspectives de creixement i augmentat significativament la probabilitat que s'anunciïn més estímuls monetaris en els propers mesos, consideren els analistes de UniCredit.

El primer ministre irlandès, Enda Kenny, i el president francès, François Hollande, han demanat al Regne Unit que sol·liciti com més aviat la seva sortida de la UE per poder iniciar un procés negociador "tan curt com sigui possible".