Un total de 64 usuaris dels Serveis Socials del Bages (excepte Manresa) han acabat trobant feina amb la primera edició del programa Rubik, que ha promogut el Consell Comarcal amb finançament de la Diputació de Barcelona. El programa consistia en incentivar empreses i ajuntaments per crear nous llocs de treball que poguessin ocupar persones en situació de vulnerabilitat. Així, Rubik ha repartit 300.000 euros a 16 empreses i 26 ajuntaments en ajuts d'entre 2.000 i 5.200 euros per contractar persones per a un mínim de sis mesos a jornada completa. Així, Rubik ha aportat entre el 65% i el 70% del cost salarial dels treballadors contractats, que en cap cas estan cobrant menys del salari mínim.

Els candidats, d'entre els més de 8.000 usuaris dels Serveis Socials als municipis de la comarca, van ser escollits pels mateixos serveis socials, que van elaborar així una borsa de treball amb 418 persones a partir del seu perfil professional i de la seva vulnerabilitat. D'aquests, 36 homes i 28 dones, amb una mitjana d'edat de 42 anys, han acabat trobant feina en ocupacions com paleta, operari de producció, vigilant, encofrador, xofer, dependent, operari de manteniment industrial, pintor, repartidor, caixer, administratiu o peó. La majoria dels contractats no tenia estudis de nivell mitjà o superior i venia d'una situació d'atur de més de dos anys. Segons les dades del Consell Comarcal del Bages, dels 64 llocs de treball, 55 són treballs sense qualificar, i els 9 restants requerien formació de grau mig.

Segons Albert Marañón, conseller d'Acció Social i Ciutadania del Consell del Bages, la valoració que fa l'organisme del programa és "satisfactòria". I més tenint en compte, va recordar ahir Marañón, que el Bages té un índex d'atur per sobre de la mitjana catalana i que l'increment en la contractació experimentat en els darrers mesos està sent "lent i desigual, territorialment". A més, aquest està beneficiant sobretot joves, no pas les persones majors de 45 anys, amb moltes dificultats per reinserir-se al mercat laboral. Segons Marañón, el Rubik permet no només fer un retorn al mercat, sinó, a més, afavorir que després de sis mesos de feina es cobrin ajuts estatals fins a 21 mesos.

El Consell destaca que a partir de l'experiència del Rubik, "tres o quatre persones" ja han estat contractades més enllà del període que marca el programa. Segons els responsables del programa, el Rubik facilita que els usuaris "tinguin més eines per incorporar-se al mercat laboral. Fins i tot aquells que només han fet entrevistes de treball".