L'Institut Lacetània de Manresa és, des del 2008, un petit centre d'innovació en especialitats com informàtica, mecànica, electricitat i electrònica. Des que la Generalitat va promoure el programa InnovaFP, l'institut manresà ha treballat en encàrrecs d'empreses del territori per aportar solucions tècniques al desenvolupament de productes. L'any passat, van treballar en una desena de projectes. En aquests vuit anys, el centre ha facturat un total de 50.000 euros, diners que s'inverteixen en millorar les instal·lacions i adquirir maquinària per a un millor aprenentatge dels alumnes.

InnovaFP pretén potenciar la innovació i la transferència de coneixements dels centres a les empreses. El Lacetània va ser el primer institut (juntament amb el Garrotxa d'Olot) al qual la Generlitat va proposar d'incorporar-se al programa. El curs 2016-2017, el nombre de centres adscrits a la xarxa ja serà d'una seixantena. El Lacetània, però, és l'únic de la Catalunya Central a la llista.

"La Generalitat ens ho va proposar d'inici perquè som referència en la formació professional. Vam ser el primer centre en obtenir la ISO 9000 i mantenim un fort vincle amb les empreses del territori. Som el més gran de la Catalunya Central i impulsors de la formació als centres de treball", expliquen Isaac González, coordinador d'InnovaFP al Lacetània, i el nou director de l'institut, Francesc Delis, ambdós, professors de l'àrea d'electrònica. El Lacetània celebrarà els cinquanta anys el 2018.

El programa pretenia millorar el coneixement del professorat, obtenir recursos per als centres i alhora ampliar la relació amb les empreses locals. El Lacetània esprem les possibilitats del programa, i treballa en mitja dotzena de projectes anuals, expliquen González i Delis. Els encarregats de treballar en cada encàrrec són els mateixos professors del centre, que avui són una seixantena. Les empreses abonen una mitjana d'entre 2.000 i 3.000 euros per projecte, però també paguen els encàrrecs "en espècies", com maquinària per incrementar els recursos educatius a les aules. La relació amb l'empresariat local permet, també, que alguns alumnes (tres o quatre anuals) col·laborin en els projectes, de vegades com a part de la formació en els centres de treball. "L'objectiu final d'InnovaFP sempre és l'alumne, enfortir les relacions per a les pràctiques", apunten González i Delis.

Tot i que el programa és promogut per la Generalitat, la feina recau exclusivament en els centres educatius. "La Generalitat fa de paraigües", diuen els responsables d'InnovaFP al Lacetània. També ha aportat el marc legal perquè els instituts puguin facturar pels encàrrecs empresarials. "Nosaltres ens sentim molt integrats en el teixit empresarial de la comarca", diu González. Una relació que s'incrementa pel vincle amb la Fundació Lacetània i amb el Centre de Formació Pràctica.

En aquests anys, el Lacetània, que també ofereix formació especialitzada a treballadors, ha elaborat projectes per a empreses com Minorisa, Festo, Denso, Aira, l'Escola Agrària o Tecnical, entre d'altres.

"Fa un parell d'anys vam arribar al límit de la nostra capacitat, i ara anem amb el fre de mà posat, perquè el departament no posa recursos addicionals per fer projectes", lamenta González. "Tot el professorat fa les hores que toquen de classe i no hi ha reduccions de jornada. Ens falten temps i recursos", afegeix Delis. "El departament ha de fer un pas més", conclou González.

Un pas com potser ho ha estat la difusió pública que la Generalitat ha fet d'InnovaFP per primer cop aquest mes de juliol. Vuit anys després de la seva entrada en funcionament, el departament d'Ensenyament va fer el passat dia 11 la "presentació pública" del programa. I aportava dades: des del 2011, s'han desenvolupat 312 projectes, en què han participat 38 centres, 178 empreses, 617 alumnes i 245 professors. La facturació global en aquest període ha estat de 224.086 euros.