Prefabricats Planas, de Santa Coloma de Farners i especialitzada en la prefabricació del formigó, ha adquirit recentment la unitat productiva de l'empresa Norden S.A de Cabrianes, pertanyent al grup Prainsa, que estava en concurs de creditors des del maig del 2013. La firma bagenca va arribar a tenir 144 treballadors, encara que a partir del 2008, com a conseqüència de la crisi del sector de la construcció, va portar a terme diferents acomiadaments, amb expedients de regulació inclosos (ERO) fins que finalment va tancar les instal·lacions.

Segons va explicar la mateixa directiva del grup gironí, l'objectiu de la compra és permetre el seu creixement progressiu i aprofitar la recuperació econòmica que està experimentant els darrers anys. Segons explica el director de Prefabricats Planas, Francesc Planas, va ser una compra d'allò més ben trobada. "Va sortir l'oportunitat i vam pensar que seria una bona manera de potenciar un futur creixement aprofitant aquesta expansió".

La possibilitat de tenir una planta ja muntada amb tots els elements de producció i maquinària va ser un dels incentius més atractius per la compra, facilitada per una bona conjuntura econòmica que no s'havia vist des de la davallada del 2008. L'empresa de Santa Coloma de Farners té 150 treballadors en plantilla i enguany ja ha facturat el 15% més que l'any passat. Planas assegura, a més, que les perspectives són bones: "hi ha molts signes que apunten a una remuntada, notem que hi ha més activitat en el sector encara que els negocis necessitin un procés força llarg".

Una compra necessària

Des del 2008, Norden vivia una situació complicada que es va anar agreujant fins que el 2013, Norden S.A. no va poder assumir el deute, i no tenia prou actius per pagar les nòmines a la seva plantilla, que va portar a terme diverses protestes.

Aquesta situació insostenible va portar la planta i diferents empreses del grup Prainsa a un concurs de creditors. És una situació ben diferent a la que viurà ara, adquirida per Prefabricats Planas, que té com a objectiu reactivar la seva activitat en un màxim de 4 o 5 anys. Segons explica el seu director "ho farem de manera molt gradual, no tenim pensat realitzar més compres de moment". Respecte a la futura plantilla per a la planta bagenca valoren incorporar part de l'antiga plantilla de Norden S.A., sobretot en aquelles posicions que requereixen càrrecs qualificats.