BBVA posarà en marxa a partir del setembre un nou model d'organització a Catalunya i avançarà un any, a final del 2017, el tancament de 400 oficines que ja va anunciar l'any 2015 amb el pla de reestructuració després de la compra de CatalunyaCaixa.

Aquest nou model organitzatiu implica la creació de dues direccions territorials, la de Catalunya i la de Barcelona, segons va informar ahir l'entitat.

L'antiga seu de CatalunyaCaixa, situada a l'històric edifici de Via Laietana de Barcelona, serà la seu del BBVA a Barcelona, que inclou la capital catalana i la seva àrea metropolitana, i estarà dirigida per Christian Terribas.

De la seva banda, la direcció territorial de Catalunya, que estarà liderada per Javier Llinares, inclourà tot el territori català a excepció de Barcelona i la seva àrea metropolitana i s'ubicarà a Terrassa, on hi havia la seu de Caixa Terrassa, una de les antigues caixes d'estalvis que formava part d'Unnim, ara també integrada al BBVA.

D'altra banda, el BBVA adaptarà també la seva xarxa d'oficines a Catalunya al model actual del banc, que consisteix a agrupar diverses oficines, amb una d'elles com a oficina de capçalera.

"Es tracta d'un model omnicient, en què el client se situa al centre de la relació i decideix com relacionar-se amb el banc", assegura BBVA, que diu que aquesta relació pot ser de forma física, remota o digital, ja que el nou model combina l'atenció personalitzada amb solucions digitals.

En aquest sentit, BBVA ha decidit avançar un any el pla de sinergies establert després de l'adquisició de CatalunyaCaixa, amb el tancament d'un total de 400 oficines per solapament de xarxes. D'aquesta manera, l'entitat financera emprendrà el tancament d'aquestes oficines en el proper any i mig, i preveu que culmini a final del 2017, malgrat que inicialment s'havia donat de termini per reduir la seva xarxa comercial el final del 2018.

Això, subratlla l'entitat financera, permetrà també avançar un any l'estalvi de costos per valor de 200 milions d'euros que espera arribar en la seva totalitat el 2017. En concret, els tancaments correspondran en un 60% a la xarxa de CatalunyaCaixa i en un 40% a la de BBVA.

Aquesta reorganització de la xarxa d'oficines s'iniciarà després de la integració informàtica de CatalunyaCaixa i BBVA, prevista per al setembre vinent.

El banc que presideix Francisco González ha destacat també que la nova estructura de la xarxa comercial BBVA li permetrà seguir present en el 100% de les poblacions catalanes de més de 8.000 habitants i donar cobertura presencial a més de set milions d'habitants.

"La nova xarxa suposa un augment del 18% de cobertura territorial per als clients de CatalunyaCaixa i del 38% per als de BBVA", va subratllar en un comunicat. Una vegada es completi la integració, BBVA tindrà a Catalunya una estructura que estarà formada per dues direccions territorials, que gestionaran el negoci de banca comercial, i una direcció regional de Banca d'Empreses i Corporacions, que dirigirà Joan Piera.

L'actual conseller delegat de CatalunyaCaixa, Xavier Queralt, que ha liderat durant aquests últims anys les integracions d'Unnim i de CatalunyaCaixa al BBVA, es prejubilarà una vegada culmini el procés d'integració.