L'economia catalana va créixer en el segon trimestre de l'any el 3,5% en comparació del mateix període de l'any passat i el 0,8% en relació amb l'anterior trimestre, per la qual cosa la Generalitat es planteja revisar a l'alça les previsions per a aquest any, que fixaven el creixement en el 2,9%.

Aquesta és l'estimació elaborada per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i el departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat, que subratlla que l'economia catalana "no ha perdut força en aquests mesos, mentre que les previsions de l'economia internacional mostren una certa desacceleració".

L'alça del 0,8% de l'economia catalana registrada aquest trimestre respecte a l'anterior és la mateixa experimentada en l'anterior trimestre, encara que llavors la taxa interanual va revelar un creixement del 3,7%. El patró de creixement del segon trimestre és similar al del primer trimestre i se sustenta en el consum privat, el turisme i en una lleu recuperació de les exportacions de béns.

Per sectors, la indústria va registrar d'abril a juny un increment del 3,5% en relació amb el mateix període de l'any passat, mentre que la construcció i els serveis van repuntar el 3,7% i l'agricultura ho va fer l'1,4%. La Generalitat ressalta que la producció industrial està augmentant més a Catalunya que a la zona euro, i que continua una tendència que es va iniciar el 2013.

Quant al sector de la construcció, acumula sis trimestres consecutius de creixement, encara que el nivell d'activitat continua sent baix, a causa del fort ajustament experimentat els últims anys.

Respecte al sector serveis, la seva alça interanual del 3,7% s'explica pel dinamisme del consum i del turisme, i en aquest punt la Generalitat destaca que fins al juny el nombre de turistes estran-gers va créixer el 4,1% i la seva despesa el 2,5%, mentre que les pernoctacions hoteleres van repuntar el 8,4%.

El projecte de llei de pressupostos elaborat pel Govern per al 2016, que no va arribar a prosperar pel veto de la CUP i la resta de partits de l'oposició, contemplava que el PIB català creixeria el 2,9% aquest any i que Catalunya crearia el 2016 un total de 73.100 llocs de treball, per situar la taxa d'atur en el 16,6%. Pel que fa al 2017, preveia una alça del 2,7% i la generació de 68.600 llocs de treball. Avui, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, presentarà l'informe de l'economia catalana respecte al 2015 i analitzarà les expectatives de futur.

En la nota de conjuntura econòmica d'aquest mes, el departament d'Economia sosté que l'entorn econòmic internacional s'ha tornat més incert arran del resultat del referèndum sobre el Brexit -la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE-, l'increment dels atemptats terroristes i les conseqüències del cop militar fallit a Turquia.

En aquest punt, l'informe assegura que les previsions econòmiques mundials s'han revisat de nou a la baixa, encara que afegeix que "l'economia de la UE no acusa de moment canvis importants, que es concentrarien el 2017, i comportarien un creixement més modest".