UGT ha xifrat en 60.847 milions la quantitat que la Seguretat Social ha deixat d'ingressar els últims cinc anys per la destrucció d'ocupació, la precarització de les condicions laborals i les bonificacions i reduccions en les quotes de cotització que paguen les empreses.

Així ho va expressar ahir la vicepresidenta general de l'Àrea Externa de la UGT de Catalunya, Laura Pelay, durant la presentació de l'informe L'espoliació a la Seguretat Social, elaborat pel sindicat a partir de dades facilitades per la mateixa Seguretat Social, que conclou que el govern ha posat com a excusa la crisi i la destrucció d'ocupació per "atacar" el sistema de pensions.

"Aquest informe busca posar el focus al desmantellament del sistema d'ingressos i al mal ús de la guardiola de la Seguretat Social", va dir Pelay, que va recordar que en els últims cinc anys el govern ha disposat de gairebé el 70% del Fons de Reserva de la Seguretat Social, cosa que, ha considerat, és un "atac interessat" per acabar amb el sistema de pensions, "un cavall de Troia" que, segons el seu parer, està destruint el sistema des de dins.

En el seu discurs, Pelay va advertir també de la necessitat de centrar el debat de la insostenibilitat del sistema de la Seguretat Social en els ingressos i no en les despeses ja que, segons va apuntar, si s'haguessin mantingut les cotitzacions en el 87% del total d'ingressos, el sistema hagués ingressat 32.966 milions d'euros, cosa que certifica, segons va assegurar el sindicalista, que el sistema és "prou robust".

Uns diners que, amb 21.106 milions d'euros més que l'informe calcula que s'han perdut a causa del "pes mort" de les bonificacions i reduccions en les quotes que paguen les empreses, i sumats a altres 6.000 milions d'euros no ingressats per la no cotització dels empleats per la Llei de Dependència, sumen els 60.847 milions que des de la UGT estimen que s'han perdut.

La sindicalista va sostenir a més que s'està culpabilitzant els treballadors de la viabilitat de l'actual sistema de pensions i que s'està traslladant el problema a la demografia.

Apunta, no obstant això, que mentre no s'acabi amb la precarietat de les condicions laborals que hi ha actualment, tot seguirà igual, ja que les persones no podran dissenyar els seus plans de vida i la població continuarà envellint.

Finalment, la sindicalista de la UGT va alertar també que estem "davant un peix que es mossega la cua" i que estem acabant amb el sistema de pensions, que va definir com una de les millors eines de cohesió social que existeixen.

El sindicat defensa també la creació de noves mesures impositives com a solució a la problemàtica actual per al sistema de pensions.