Segons informa l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), la lleugera davallada general en les previsions de collita de fruita de llavor -poma i pera- que s'espera per a la campanya d'aquest 2016 al conjunt d'Europa, juntament amb les expectatives de qualitat en els fruits i el fet que, a hores d'ara, les existències a les càmeres són molt baixes fan que siguin lleugerament "optimistes" pel que fa al desenvolupament de la present campanya d'hivern.

Afrucat destaca que, a pesar d'aquest fet, el sector encara es mou en una situació geopolítica "complicada" de resultes del "tancament del mercat rus i la pèrdua de poder adquisitiu de la seva població", juntament amb "la incògnita que suposa el mercat britànic amb el Brexit, que incrementarà la pressió sobre els preus per la devaluació de la seva moneda".

Pel que fa a la poma, els principals països productors mantenen la previsió, llevat de França, que cau el 7%, mentre que, pel que fa a la pera, la davallada és general a excepció de la producció holandesa, que es manté.

El congrés Prognosfruit, que presenta les previsions de collita de fruita de llavor i que enguany se celebra a la ciutat alemanya d'Hamburg, ha emfasitzat sobretot "la necessitat de començar bé la campanya de collita focalitzant-se en l'impuls del consum, atès que els darrers anys Europa ha perdut el 3,5 % del consum de poma". Els organitzadors del congrés afegeixen que "la pera, però, que també havia caigut en la darrera dècada, va recuperar el 0,6% del seu consum durant la campanya del 2015".

Un altra de les estratègies recomanades pels especialistes del congrés ha estat "la necessitat de treballar en l'increment de les exportacions des de l'inici de la campanya.

La previsió de la collita europea de poma per a aquest any 2016, preveu una disminució del 3% respecte de l'any anterior i un increment de l'1% respecte de la mitjana dels últims 3 anys. Es preveu una producció de 12.005.000 tones, segons les dades facilitades pels 21 principals països productors de la Unió Europea.

Pel que fa a les varietats principals de pomes, la Golden Delicious disminuirà el 7% la seva producció, i se situarà a l'entorn de 2.364.000 tones. El grup Gala també preveu una disminució de la collita de l'entorn del 4 %, i s'assoliran les 1.329.000 tones durant la campanya. La varietat Idared baixarà el 6%, amb una recol·lecció de 1.064.000 tones, mentre que la Red Delicious preveu un descens lleuger (2 %) i assolirà les 633.000 tones. D'altra banda, les noves varietats (Clubs Varietals) preveuen un increment del 14 %, corresponent a 530.000 tones.

Sobre la collita de peres, es preveu una producció total de 2.170.000 tones, que significa un descens del 9 % respecte la de l'any anterior i un descens també del 9 % respecte les dels tres anys anteriors. Aquesta xifra es refereix a la producció dels 19 principals països productors de peres que són membres de la Unió Europea.

I pel que fa a les varietats principals, es preveu que hi hagi una disminució de la varietat de pera Conference, corresponent al 5% del total, que se n'assoleixin les 918.000 tones; una disminució de la varietat Abat Fetel del 13%, corresponent a 229.000 tones, i de la pera William C. se'n preveu un descens de l'11 %, fins a arribar a les 252.000 tones.