El dimarts 2 d'agost passat, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va iniciar l'ingrés de 3,9 milions d'euros corresponents al segon pagament de l'ajut agroambiental de la Gestió Sostenible de Zones Humides (GSZH) i a un pagament complementari a la Producció Integrada, i ahir divendres va dur a terme també els pagaments de l'ajut a la Ramaderia Ecològica, tots ells corresponents a la campanya 2015.

Aquests ajuts, amb compromisos a 5 anys vista, s'emmarquen dins del PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i en el cas de l'Ajut a Ramaderia Ecològica, també amb fons del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Ajut a la GSZH

L'objectiu d'aquesta línia és establir un sistema de gestió de les zones humides amb un elevat grau de sostenibilitat preservant les mesures de protecció adequades dels hàbitats considerats d'interès comunitari. L'ajut dóna resposta a la demanda creixent de la població de la millora ambiental en ecosistemes de closes i arrossars de les superfícies incloses en aquest tipus de zones.

L'operació es basa en dues actuacions específiques de zones humides: d'una banda, les actuacions en arrossars dins de les zones humides, i de l'altra, la gestió i recuperació de pastures inundables.

Les comarques gironines que han participat en aquest ajut han estat l'Alt Empordà, amb un import de 48.235 ?; el Baix Empordà, amb 27.489 ?; i el Gironès, amb 2.198 ?.

Ajut a la Producció Integrada

L'objectiu d'aquesta línia és reduir la contaminació d'aigües i sòls, fomentar la biodiversitat i millorar l'eficiència dels recursos naturals, i donar suport a l'adopció de metodologies de producció vegetal que utilitzin al màxim els recursos i mecanismes de producció naturals, per tal d'assegurar, a llarg termini, una agricultura sostenible i també la protecció dels recursos naturals.

Les comarques gironines que han gaudit d'aquest ajut han estat l'Alt Empordà, amb un import de 2.310 ?, i la Selva, amb 4.861 ?.

Ajut a la Ramaderia Eco

L'objectiu d'aquesta operació és l'us de pràctiques més respectuoses amb el medi ambient, la mitigació del canvi climàtic i la integració agropecuària. En aquest sentit, l'execució d'aquesta operació requereix que s'associï superfície agrícola ecològica dedicada a la producció de matèries primeres per a l'alimentació animal.

Les comarques gironines que han rebut aquest ajut han estat l'Alt Empordà, amb un import de 108.089?; el Baix Empordà, amb 7.309 ?; la Cerdanya, amb 152.450?; la Garrotxa, amb 75.082 ?; el Gironès, amb 48.586 ?; el Pla de l'Estany, amb 82.826 ?; el Ripollès, amb 561.036 ?; i la Selva, amb 5.128 ?.