Unió de Pagesos (UP) demana al departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya que articuli ajudes urgents per al sector del conill per tal d'evitar que tanquin més explotacions de conills a Catalunya.

El sindicat agrari fa esment a un informe del ministeri d'Agricultura que constata que la producció de carn de conill es manté gairebé estable a escala estatal, tant en granges com en censos, mentre que a Catalunya s'ha reduït quasi en el 30% el cens d'animals reproductors des del l'any 2010, i en el mateix període han tancat el 50% de les explotacions. És per això que reclama al Govern un ajut de "mínims" per als cunicultors catalans, entre altres mesures, tal com ja han tramitat altres comunitats autònomes (Cantàbria, Navarra, el País Basc, Galícia, Castella-la Manxa i el País Valencià), per fer front a la greu crisi que té aquest sector.

Per a Unió de Pagesos, aquestes dades evidencien una "manca de gestió" per part de l'administració catalana al llarg dels últims anys pel que fa al sector cunícola, amb una evident manca d'inversió.

Per contra, en altres comunitats autònomes, com Castella i Lleó, hi ha hagut, en el mateix període, un important augment d'explotacions i de noves incorporacions de joves, amb suport econòmic per part del govern autonòmic de més de 10 milions d'euros, segons ha declarat el Grup Hermi. Aquesta mateixa empresa està impulsant un nou règim de producció integrada, i alhora porta a terme pràctiques comercials que presumptament afavoreixen aquest règim.

D'altra banda, els escorxadors catalans sacrifiquen el 23,3% del total de producció de carn de conill estatal. Cal tenir en compte que a Catalunya es consumeix el 20% del conill estatal i que el Preu de Venda al Públic (PVP) a Catalunya és el més elevat de tot l'Estat, segons dades del ministeri.

Unió de Pagesos, que ha demanat una reunió amb la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Meritxell Serret, per tractar totes aquestes qüestions, també demana a l'administració catalana que davant de l'anunci de la Comissió Europea de destinar 350 milions d'euros en ajuts directes per a sectors en crisi (dels quals a l'Estat espanyol li corresponen 14,7 milions) es tingui en compte el sector cunícola.