Els estats membres de la Unió Europea (UE) van donar suport a lliurar a Espanya i Portugal de la multa pel seu desviament del dèficit com havia proposat la Comissió Europea (CE), segons va informar ahir el Consell de la UE.

Els països comunitaris tenien fins a la mitjanit de dilluns per pronunciar-se, però davant l'absència d'oposició la proposta de l'executiu comunitari de cancel·lar la sanció ha quedat automàticament adoptada.

Els socis comunitaris també han donat suport a la nova senda fiscal plantejada per la CE, que atorga dos anys addicionals al país, fins al 2018, perquè corregeixi el dèficit, a canvi d'un esforç de més de 10.000 milions d'euros.

Espanya haurà de reduir el seu dèficit del 5,1% del PIB actual (amb les ajudes a la banca) al 4,6% aquest any, al 3,1% el 2017 i al 2,2% el 2018.

Portugal, per la seva banda, rep un any addicional per baixar el dèficit del 4,4% del PIB registrat el 2015 al 2,5% aquest mateix exercici.

La UE no exigeix noves mesures a Espanya aquest any, de manera que tot el pes dels ajustos recau el 2017 i 2018 amb el 0,5% del PIB en cada exercici, és a dir, més de 10.000 milions d'euros.

Per als anys 2017 i 2018, en el document sobre la nova via fiscal, els socis europeus d'Espanya recullen la recomanació de la CE que Madrid redueixi el nombre i l'abast de les despeses fiscals, en particular els tipus reduïts de l'IVA, introdueixi una major automaticitat en l'aplicació de la Llei d'Estabilitat i millori la transparència en contractació pública.

Suggereixen a més que Espanya demani explícitament a les administracions públiques incomplidores que compensin les desviacions de despeses l'any següent al que es produeixin. La decisió també recull que Espanya quedarà supervisada trimestralment pels seus socis.

A més d'haver de demostrar el 15 d'octubre si ha pres mesures eficaces per corregir el dèficit i presentar el projecte pressupostari per al 2017 a la CE, Madrid ha de presentar a la Comissió i els seus socis un primer informe el 15 de gener del proper any i a partir de llavors cada trimestre.

La Comissió Europea va mostrar ahir la seva satisfacció per la decisió del Consell de la UE de donar suport a la seva proposta.

El vicepresident per a l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, va incidir, no obstant això, en què Espanya i Portugal hauran d'emprendre una "acció efectiva" per corregir el seu dèficit com a condició necessària per evitar una suspensió dels fons estructurals i d'inversió europeus.

"Les decisions d'avui reflecteixen una aplicació intel·ligent del Pacte d'Estabilitat i Creixement en donar més temps a Espanya i Portugal per portar el seu dèficit públic per sota del 3%", va assenyalar el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, en un comunicat.

El comissari francès va considerar que les noves sendes fiscals són "creïbles" i contribuiran a reforçar tant les economies d'aquests dos països com la de l'Eurozona en el seu conjunt.