La demanda de petroli augmentarà l'1,7% enguany

Els països productors preveuen que l'increment del consum provoqui un reequilibri del mercat que hauria d'apuntalar els preus del barril de cru

15.08.2016 | 07:34

L'OPEP estima que la demanda mundial de cru creixerà aquest any l'1,31% respecte al 2015, fins a situar-se als 94,26 milions de barrils diaris (mbd), 90.000 més que el previst fa un mes, en un entorn en el qual preveu un reequilibri del mercat que hauria apuntalar els preus.
En el seu informe mensual publicat, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) corregeix a l'alça sobretot la seva estimació per als dos últims trimestres de l'any, especialment durant "la temporada d'hivern a l'hemisferi nord".
Aquest factor, al costat de menors "incentius econòmics per emmagatzemar cru", que ja es reflecteix ara en una reducció del nivell dels inventaris, "hauria de contribuir a l'esperat reequilibri del mercat", assenyala el document.
Més concretament, preveu que el consum petrolier del planeta augmenti fins a una mitjana de 95,22 mbd durant l'actual trimestre, des dels 93,44 mbd del segon trimestre, i se situï en 94,26 mbd els últims tres mesos de l'any.
Per al 2017, l'organització manté sense canvis el creixement anual de la demanda mundial, 1,22%, fins als 95,41 mbd, que serà alimentat sobretot pel major consum energètic en diversos països en desenvolupament, entre ells la Xina. Pel que fa a l'oferta, l'OPEP indica que la dels seus competidors va caure el segon trimestre de l'any fins a 55,57 mbd i, si bé s'espera una lleugera recuperació en els propers mesos, en tot el 2016 registrarà una reducció mitjana de l'1%, el 39% respecte a l'any passat, fins a situar-se en 56,13 mbd.
A més, tornarà a reduir-se, encara que en menor dimensió, el 2017 fins als 55,97 mbd. La raó principal del menor bombament dels productors no membres de l'OPEP rau en l'abaratiment del cru, que ha reduït la rendibilitat, i ha provocat limitacions en les inversions i activitats en el sector.
"Regionalment, el subministrament 'No OPEP' mostra el 2016 un fort impacte pels baixos preus de petroli (...) en els països americans de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) i, en menor nivell, a Amèrica Llatina", precisa l'informe. "La Xina també es va veure afectada, però només el 2016, mentre que en altres regions el subministrament va estar afectat per diversos factors que estan relacionats parcialment als baixos preus del cru", afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Bones perspectives per al totxo
Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

El grup manté contactes des de fa setmanes amb la Generalitat i amb l'Ajuntament de Barcelona,

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Enllaços recomanats: Premis cinema