El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, va precisar ahir que el Govern espera que es pugui aprovar la nova llei de comerç abans de final d'aquest any. La norma permetrà horaris "amplis i suficientment flexibles" però lluny de la "liberalització total", va dir en declaracions a TV3.

Així, es preveu que les botigues puguin obrir entre 72 i 78 hores setmanals, una mica per sobre de la legislació actual. Quant als festius, el departament preveu plantejar el mínim exigit per la normativa estatal, situat en els 10 i, només per a les ciutats turístiques, "s'amplia el ventall". "I cap més", va reblar.

D'altra banda, Baiget es va mostrar partidari d'incrementar el sou mínim interprofessional i va rebutjar aquelles empreses que basen la seva competitivitat en sous baixos. Baiget va sostenir que les empreses han de ser competitives "no perquè tinguin uns costos laborals reduïts, sinó perquè aportin valor afegit".

També va assegurar que encara que des de l'administració catalana "no tenim tots els instruments", hi ha marcs en què es pot treballar, com la regulació del sou mínim. "Incrementar els salaris propicia que les activitats siguin més productives", va apuntar Baiget, que va augurar que les empreses que ofereixen salaris baixos "no tenen futur".

A més, el conseller va destacar la necessitat de "simplificar el marc laboral" i va fer ressaltar que perquè el contracte de referència sigui l'indefinit, cal treballar en aquesta línia, per la qual cosa, segons va assenyalar, cal el consens entre els diferents agents econòmics i socials.

D'altra banda, va explicar que la Generalitat ha obert 120 expedients contra empreses energètiques per haver tallat el subministrament a usuaris sense complir els tràmits que marca la llei catalana 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica. Baiget, que va quantificar en 33.000 famílies a les quals la llei ha evitat que se'ls talli el gas o l'electricitat.