El preu del barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava ahir per sobre de la barrera psicològica dels 50 dòlars per primera vegada des del passat 5 de juliol.

Les especulacions sobre les possibles mesures de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i d'altres importants productors per apuntalar les cotitzacions han animat a l'alça el cru, que acumula una pujada del 34,2% en el que portem d'any.

Dijous passat, el ministre d'Energia d'Aràbia Saudita, Jaled al Faleh, va assegurar que els membres de l'OPEP discutiran entre el 26 i el 28 de setembre a Algèria, en el marc del Fòrum Internacional de l'Energia, mesures per estabilitzar, si cal, el mercat del cru.

La cotització del barril de Brent arribava avui un màxim intradia de 50,37 dòlars des dels 49,71 dòlars de l'obertura, la seva millor cotització des del 5 de juliol.

Des dels comentaris d'Al Faleh de dijous passat, el cru del mar del Nord acumula una pujada del 15%, mentre que aquesta és de 34,2% des de principi d'any, el que posa en relleu la volatilitat que registra l'"or negre" el 2016.

El preu del petroli europeu ha repuntat des que el 20 de gener passat va marcar un mínim anual de 27,10 dòlars, però encara es troba lluny dels més de 110 dòlars que va registrar l'estiu del 2014.

Des de principi any, el cru ha oscil·lat entre els 27,10 dòlars de gener fins als 52,86 dòlars del passat 9 de juny. Ole Hansen, analista de Saxo Capital Markets, no creu que el preu del Brent hagi de seguir pujant i confia que aquest oscil·li entre els 45 i els 50 dòlars fins a final d'any. "Dubto que s'incentivi una major pujada del cru, ja que seria contraproduent. Ens mantindrem entre aquests 45 i 50 dòlars perquè el mercat s'equilibri", va explicar Hansen a Efe a Londres.