El Banc Central Europeu (BCE) considera que les repercussions del triomf del sí en el referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el Brexit, han estat menors del que molts analistes i organismes oficials esperaven.

En el resum de l'última reunió del consell del BCE, publicat ahir, es constata que, encara que hi ha hagut una significativa baixada del rendiment dels bons de deute sobirà, les conseqüències "han estat menys dràstiques del que molts havien anticipat", després del referèndum que es va celebrar el passat 23 de juny.

Al mercat de divises, la màxima autoritat monetària europea considera que la pressió s'ha contingut, sense que hi hagi evidència de moviments desordenats de preus. Malgrat una devaluació inicial de l'euro, la moneda única ha revertit aquesta tendència i s'ha mantingut en un nivell constant.

D'altra banda, el BCE constata un creixement moderat en el segon trimestre de l'any a l'eurozona, el 0,6% en comparació amb els tres mesos anteriors, impulsat sobretot pel consum privat i per les inversions.

Al mercat laboral, l'entitat veu "signes esperançadors", amb un creixement de l'ocupació del 0,3% d'un trimestre a un altre. No obstant això, el BCE adverteix que la desocupació juvenil, del 20%, segueix sent massa alta. La inflació en l'eurozona va ser del 0,1% el juny, després del -0,1% del maig.

El juliol, la taxa d'inflació interanual va pujar una dècima tant a l'eurozona com a la Unió Europea (UE), per situar-se en el 0,2%, segons les dades publicades ahir per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat. Un any abans la inflació anual registrada el juliol estava també en el 0,2 % en ambdues zones. A Espanya la taxa interanual va ser negativa el juliol (del -0,7%, enfront del -0,9 % del juny), mentre que el juliol del 2015 la taxa anual del país estava al 0%. Dotze països van registrar el juliol passat taxes anuals negatives, entre els quals hi ha Bulgària, Croàcia i Eslovàquia.