Afrucat presenta la sol·licitud de circumscripció econòmica Catalunya

Aquesta consecució permetria demanar extensions de norma, obligatòries per als operadors del territori reconegut

22.08.2016 | 07:34
L´associació afirma que és un any amb fluïdesa comercial quant a la fruita de pinyol
L´associació afirma que és un any amb fluïdesa comercial quant a la fruita de pinyol

Afrucat ha presentat al Departament d'Agricultura la sol·licitud pel reconeixement de circumscripció econòmica Catalunya. La consecució de la circumscripció facultaria l'Associació de demanar extensions de norma, que són normes d'obligat compliment per a tots els operadors establerts en aquell territori reconegut com a circumscripció.
Darrerament diferents associacions i interprofessionals han sol·licitat extensions de norma com a única via de posar en valor la producció i aconseguir fons per promocionar els productes. Afrucat veu en les futures extensions de norma "una eina que permetrà ordenar i millorar la qualitat dels seus productes i el seu coneixement".
El director general de l'associació, Manel Simon, destaca que, tot i les enormes possibilitats de l'extensió de norma, aquestes normes sempre hauran de ser aprovades per majoria per l'assemblea general d'Afrucat.

Un estiu amb preus estables
Pel que fa al desenvolupament de la campanya de fruita de pinyol d'aquest estiu, Afrucat destaca que es tracta d'un any amb fluïdesa comercial i estabilitat en els preus.
Simon afirma que "estem en uns preus per sobre dels costos de producció i que se situen per sobre dels de les dues anteriors campanyes. Ens trobem en uns valors estables propers als de les campanyes del 2010 i 2012".
Tot i això, el director general d'Afrucat recorda que la d'enguany és una campanya amb una davallada important de collita i que aquest fet afectarà de manera desigual cada productor segons quina hagi estat la seva producció final. "Els que han mantingut la producció es poden trobar que la campanya els quadra més que aquells que han perdut molts quilos", apunta Simon.
"De totes maneres, encara hi ha dos fets atípics que marquen la campanya 2016: d'una banda ens trobem un any més amb el veto rus i, de l'altra banda, hem tingut les mesures extraordinàries des de l'inici de la comercialització. El fet de començar la campanya amb les mesures extraordinàries a punt ha fet que es notés menys el veto rus", conclou Simon, que afegeix que també està essent un estiu que ha recuperat les temperatures elevades als mercats de destí i les càmeres no tenen estocatges.

Circumscripció econòmica
L'article 1.2 de la llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries defineix la circumscripció econòmica com "la zona geogràfica constituïda per zones de producció contigües o properes en què les condicions de producció i de comercialització són homogènies". A la Generalitat li correspon la competència exclusiva per a la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Bones perspectives per al totxo
Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

El grup manté contactes des de fa setmanes amb la Generalitat i amb l'Ajuntament de Barcelona,

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Enllaços recomanats: Premis cinema