Afrucat ha presentat al Departament d'Agricultura la sol·licitud pel reconeixement de circumscripció econòmica Catalunya. La consecució de la circumscripció facultaria l'Associació de demanar extensions de norma, que són normes d'obligat compliment per a tots els operadors establerts en aquell territori reconegut com a circumscripció.

Darrerament diferents associacions i interprofessionals han sol·licitat extensions de norma com a única via de posar en valor la producció i aconseguir fons per promocionar els productes. Afrucat veu en les futures extensions de norma "una eina que permetrà ordenar i millorar la qualitat dels seus productes i el seu coneixement".

El director general de l'associació, Manel Simon, destaca que, tot i les enormes possibilitats de l'extensió de norma, aquestes normes sempre hauran de ser aprovades per majoria per l'assemblea general d'Afrucat.

Un estiu amb preus estables

Pel que fa al desenvolupament de la campanya de fruita de pinyol d'aquest estiu, Afrucat destaca que es tracta d'un any amb fluïdesa comercial i estabilitat en els preus.

Simon afirma que "estem en uns preus per sobre dels costos de producció i que se situen per sobre dels de les dues anteriors campanyes. Ens trobem en uns valors estables propers als de les campanyes del 2010 i 2012".

Tot i això, el director general d'Afrucat recorda que la d'enguany és una campanya amb una davallada important de collita i que aquest fet afectarà de manera desigual cada productor segons quina hagi estat la seva producció final. "Els que han mantingut la producció es poden trobar que la campanya els quadra més que aquells que han perdut molts quilos", apunta Simon.

"De totes maneres, encara hi ha dos fets atípics que marquen la campanya 2016: d'una banda ens trobem un any més amb el veto rus i, de l'altra banda, hem tingut les mesures extraordinàries des de l'inici de la comercialització. El fet de començar la campanya amb les mesures extraordinàries a punt ha fet que es notés menys el veto rus", conclou Simon, que afegeix que també està essent un estiu que ha recuperat les temperatures elevades als mercats de destí i les càmeres no tenen estocatges.

Circumscripció econòmica

L'article 1.2 de la llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries defineix la circumscripció econòmica com "la zona geogràfica constituïda per zones de producció contigües o properes en què les condicions de producció i de comercialització són homogènies". A la Generalitat li correspon la competència exclusiva per a la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.