Fins i tot si l'OPEP arriba a un acord amb Rússia a Algèria el proper mes per congelar la producció de petroli, l'èxit significarà molt menys que quan ho van intentar i van fallar fa quatre mesos.

El preu del cru ha guanyat més del 10% des que l'Organització de Països Exportadors de Petroli va anunciar que mantindrà una reunió informal a la capital d'Algèria, i ha encoratjat rumors que el grup podria completar l'acord sobre subministraments amb altres productors que es va frustrar a l'abril. Potser l'Iran abandonarà el seu rebuig a unir-se a una congelació després d'haver restablert la major part de la seva producció retallada per les sancions, un avanç que segons els analistes fa que un acord sigui més probable però també menys eficaç.

"Una congelació a 34 milions de barrils al dia no és el mateix que una a 33 milions de barrils al dia", va dir David Hufton, màxim responsable de PVM Group a Londres, fent referència a l'estimació d'aquesta casa de corretatge sobre la producció total de l'OPEP. "Retarda el procés de reequilibri com a mínim un any".

La rivalitat política entre l'Aràbia Saudita i l'Iran va frustrar les negociacions anteriors, però ara estan produint conjuntament prop d'1 milió de barrils al dia més que al gener, el nivell proposat per a la congelació inicial. El petroli addicional ha prolongat la sobreoferta mundial, i ha evitat que el mercat entrés en dèficit aquest trimestre, segons càlculs del Bloomberg basats en dades de l'Agència Internacional de l'Energia.

Els preus han tingut dificultats per avançar més enllà dels 50 dòlars per barril. Després del període més llarg d'augments des del març, el cru Brent, el referent internacional, es negociava al 0,9 per cent més, en 51,17 dòlars al matí, a Londres, el divendres.

Setze països que acaparen prop de la meitat de la producció de petroli es van reunir el 17 d'abril, però les negociacions van fracassar a causa de la condició d'últim moment de l'Aràbia Saudita que hi participés l'Iran. L'Iran no va ser present a Doha perquè havia rebutjat considerar límits a la seva producció, que havia estat objecte de sancions relacionades amb la seva política nuclear fins al gener.

Ara que els principals productors, inclòs l'Iran, s'estan produint a plena capacitat o prop d'aquesta, tenen poc a perdre si accepten un límit, va dir Chakib Khelil, ministre d'Energia d'Algèria i expresident de l'OPEP, en una entrevista amb Bloomberg Television el 17 d'agost.

L'Iran va produir uns 600.000 barrils de cru al dia més al juliol que al gener, després de reprendre les activitats dels seus jaciments de petroli, que havien estat tancats durant gairebé 4 anys de sancions, segons l'AIE. L'Aràbia Saudita va extreure uns 410.000 barrils al dia addicionals, i va elevar la producció a un rècord per fer front a un increment de la demanda domèstica i defensar la seva quota en els mercats mundials, segons l'AIE.