Pokémon és el "Gran Germŕ"

L'aplicació recull tota la informació possible sobre les experičncies dels jugadors

22.08.2016 | 07:34

Si estŕ enganxat a Pokémon Go tingui en compte que estŕ mossegant l'ham de les grans multinacionals. No és un joc, és un "Gran Germŕ" encobert. Segons experts, l'aplicació s'aprofita de la "innocčncia" dels jugadors per recollir tota la informació possible sobre les seves experičncies quotidianes. L'objectiu de Niantic, autčntic creador de l'aplicació, és obtenir una gran base de dades que desenvolupi el concepte actual de xarxa social. Facebook sap quč fem, perň el futur dirŕ el que hem de fer. I ja estem caient a les seves xarxes en intentar atrapar pokémons: el telčfon intel·ligent mana.

l'origen. La companyia que ha fet possible Pokémon Go no és Nintendo, sinó una empresa nascuda el 2010 com a extensió de Google: Niantic. L'enginyer informŕtic i expert en oci digital Iván Fernández Lobo, creador de Gamelab, afirma que Nintendo és una peça més. "El que volia l'empresa era captar la quantitat de dades més gran possible sobre la vida quotidiana de les persones. I una forma d'aconseguir-ho era a través de Pokémon Go", explica. Niantic tindrŕ capacitat en uns anys per modificar la forma en quč es comuniquen les persones. "L'objectiu és crear una plataforma en quč s'intercanviďn el món real i el virtual. És a dir, evolucionar el concepte de xarxa social per compartir no només informacions com fins ara, sinó experičncies".

les "pokeparades". La base de l'aplicació és el GPS, per la qual cosa la seva tecnologia "no és gaire innovadora", destaca Lobo. Niantic va dissenyar el 2014 un joc de rol que depenia del GPS, Ingress. "A partir d'aquest, Niantic va crear punts d'interčs, és a dir, va posar xinxetes al mapa, que ara són les pokeparades. Aquests punts es corresponen amb les zones més transitades, i el joc va traient aleatňriament pokémons a través d'un algoritme", detalla. La plataforma no percep les diferčncies d'altura i, segons el parer de Santiago Martín, expert en expressió grŕfica en l'enginyeria de la Universitat d'Oviedo, té el mčrit d'integrar-se perfectament en l'escena. "Que els pokémons dedueixin on és el terra no és gens fŕcil. És molt costós des del punt de vista del disseny de l'ordinador. El que fa és calcular la geometria del que veu, i fa seqüčncies de fotos".

la clau de l'čxit. La realitat augmentada fa anys que funciona, perň Google ha sabut ser-hi en el moment oportú. Hi ha aplicacions que la utilitzaven, perň els mňbils capaços d'admetre-la no estaven tan estesos, diu Iván Fernández Lobo. Pokémon Go és un joc blanc: no promou la violčncia en contrapunt als seus competidors. "L'obsessió de Nintendo sempre és crear jocs familiars i saludables. En aquest sentit, crec que s'estŕ qüestionant el paper del jugador tradicional, que sempre estŕ a casa i sol", assenyala Santiago Martín.

el negoci. L'aplicació es descarrega gratuďtament, i la pregunta és: d'on surten els diners? Iván Fernández Lobo explica que les possibilitats de negoci són enormes. Per començar, els aficionats que volen accedir a certs objectes o funcions poden comprar-los. Una altra font d'ingressos són els dispositius relacionats amb el joc, com les polseres Pokémon Go Plus, un dispositiu de canell que es connecta al telčfon mňbil a través de Bluetooth i, mitjançant un LED i vibracions, notifica al jugador els esdeveniments del joc. Una altra de les vies que estan deixant més diners als creadors de Pikachu és la possibilitat que les empreses paguin per col·locar a l'entorn de la seva botiga un gran nombre de pokémons. "És una forma d'apropar el client a l'establiment i que consumeixi", diu Santiago Martín.

l'oportunitat. Pokémon Go ha generat una doble reacció en el sector dels videojocs, segons Fernández Lobo. D'una banda, decepció i, de l'altra, oportunitat. Amb la primera, l'enginyer es refereix als professionals que veien a venir que la realitat augmentada marcaria un abans i un després i en canvi no van apostar-hi prou. I amb la segona, Lobo es refereix a la porta que obre Pokémon. A partir d'ara no només es podran impulsar nous videojocs basats en el GPS, sinó participar en la nova xarxa social que maquina Google. Pel que fa al naixement de nous jocs, Martín creu que Pokémon Go pot tenir una aplicació en l'ŕmbit turístic. Proposa per exemple una aplicació que ofereixi als visitants la possibilitat de fer una visita virtual de la ciutat partir de la recerca de monuments.
Els usuaris del joc convertit en fenomen mundial haurien de ser conscients que l'aplicació no és tan innocent com sembla. No només estan oferint informació sobre els seus hŕbits i rutines, sinó que també donen pistes per a la imminent revolució que s'acosta a les xarxes i a la comunicació digital.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Gortázar espera que la formació de Govern afermi la recuperació

Gortázar assegura que anar a unes terceres eleccions «hagués estat el símptoma d'un problema»

CaixaBank guanya 970 milions, un 2,6% menys, per l´impacte de Barclays

CaixaBank guanya 970 milions, un 2,6% menys, per l´impacte de Barclays

La rŕtio de morositat de CaixaBank segueix se situa actualment en el 7,1 %

Francisco González: «El paper de l´oficina serŕ rellevant durant molt de temps»

Francisco González: «El paper de l´oficina serŕ rellevant durant molt de temps»

El president del BBVA visita les direccions territorials del banc a Catalunya

Jaume Guardiola: ´No hi ha hagut cap negociació amb Banc Popular´

El directiu considera «lňgic» pensar que hi haurŕ un altre procés de concentració a Europa

Enllaços recomanats: Premis cinema