La batllia andorrana -jutjat de primera instància- ha decidit finalment no encausar els accionistes majoritaris de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Ramon i Higini Cierco, per l'anomenat cas BPA, "per falta d'elements per dictar un auto de processament contra ells".

La batlle que instrueix el cas, Canòlic Mingorance, ha decidit processar un total de 23 persones més a banda de l'exconseller delegat de l'entitat financera, Joan-Pau Miquel, i deixar-ne fora els que eren accionistes majoritaris.

En l'auto fet públic aquest dilluns la batlle instructora també ha notificat el desglossament de dues noves causes arran de les declaracions dels germans Cierco de dijous passat. Així, la justícia andorrana investigarà la denúncia feta per Higini Cierco en relació a presumptes coaccions i amenaces de comandaments espanyols per filtrar informació sobre la família, Artur Mas o Oriol Junqueras.

La batllia andorrana també ha demanat al Tribunal de Corts que valori el sobreseïment definitiu del cas BPA. Juntament amb els germans Cierco, la batlle ha decidit que tampoc siguin processades altres set persones.

En el mateix auto fet públic ahir es decideix mantenir la presó provisional a Joan-Pau Miquel mentre que per a la resta d'implicats en el cas que havien estat empresonats se n'ha dictat la llibertat provisional. La batlle ha conclòs d'aquesta manera la seva investigació assenyalant els empleats de la banca vinculats a les compensacions dineràries.

El govern d'Andorra va presentar el passat mes de juliol una querella contra l'exconseller de BPA i 11 directius i alts càrrecs més de l'entitat bancària a la vegada que va demanar a la batllia que prengués declaració als accionistes majoritaris del banc. La querella es va sumar a la causa penal per blanqueig de capitals oberta en el cas BPA, que actualment es troba en fase d'instrucció i en la qual el govern ja es va constituir com a actor civil el passat 26 de maig.

Segons el govern andorrà, després d'examinar el contingut del sumari del cas es va arribar a la conclusió que les actuacions delictives que s'imputen als diversos querellats havien malmès seriosament la reputació d'Andorra, el seu model econòmic i de la plaça financera.

D'altra banda, la justícia andorrana ha decidit tirar endavant la investigació de la denúncia feta per Higini Cierco el dijous de la setmana passada sobre presumptes coaccions i amenaces per part de comandaments policials espa-nyols per filtrar informació sobre els anomenats cas Pujol i operació Catalunya, i facilitar dades bancàries de l'expresident i polítics com Artur Mas i Oriol Junqueras amb l'objectiu de debilitar el procés sobiranista de Catalunya.

A més a més, a partir d'ara la batllia que fins ara instruïa la suposada revelació de secrets bancaris en relació al cas Pujol rebrà nova informació per part de la instructora del cas BPA arran de les mateixes declaracions fetes per Higini Cierco.