CCOO alerta de la "reducció de drets" en els contractes de pràctiques

El sindicat exigeix "transparència" i regulació per als joves que treballen com a becaris

25.08.2016 | 07:34
Els membres de CCOO Adrià Labazuy i Irene Ortiz
Els membres de CCOO Adrià Labazuy i Irene Ortiz

Comissions Obreres (CCOO) va denunciar ahir la "campanya de precarització i reducció de drets" que suposen els contractes de pràctiques per als joves. "És la manera que han trobat perquè accedeixin al mercat de treball en pitjors condicions", va assegurar Adrià Labazuy, coordinador d'Acció Jove de CCOO.
El sindicat va alertar ahir que la tipologia de pràctiques no laborals un cop acabada la formació i que no inclouen "ni contracte, ni drets, ni salari" és la que més ha augmentat. "Poden suplir contractes de substitucions i produir efectes perversos", va manifestar Irene Ortiz, coordinadora d'Acció Jove del sindicat. A més, els representants de CCOO han demanat a les administracions que es reguli aquesta via d'inserció al mercat de treball, així com "transparència" també a les empreses perquè facilitin les dades dels joves que treballen en aquestes condicions.
"Aquest tipus de contracte no ha d'existir", va deixar clar Labazuy, per defensar que tot treballador ha de tenir "drets" i ha de poder ser representat al comitè d'empresa. Com a mesura pal·liativa, però, CCOO ha elaborat una guia informativa dirigida als joves becaris perquè tinguin eines per distingir la tipologia de contracte que tenen. Labazuy ha explicat que a l'hora de fer aquest informe s'han vist obligats a distingir entre les "pràctiques laborals", que fa temps que estan regulades tot i que "cada cop de manera més flexible", i les "no laborals", que són aquelles que no atorguen "contracte, salari, ni drets".
Dins d'aquesta segona tipologia, el sindicat ha diferenciat les pràctiques "no laborals" "imprescindibles" per a obtenir la titulació -per tant, "formatives"- i les que es produeixen a posteriori. Aquestes són les que més han augmentat, segons es desprèn de l'informe que ha presentat CCOO.
Labazuy va explicar, a més, que la demanda de les empreses perquè les formacions siguin més "útils" ha incentivat el treball en pràctiques. També hi ha influït la "pressió" dels alts índexs de desocupació: "ha fet que les administracions aprofitin aquesta modalitat de contractació amb l'excusa que sense formació i sense experiència és difícil entrar al mercat laboral", va asseverar. Per tot això, des del sector públic es "subvencionen i indemnitzen" empreses que ofereixen places de pràctiques laborals.
Una altra de les queixes del sindicat ha estat la dificultat que han tingut per obtenir dades sobre aquest tema, sobretot en xifrar els joves que treballen en pràctiques no laborals. Els ponents han criticat la "falta de coordinació" entre els departaments d'Ensenyament i d'Ocupació i han assegurat que no hi ha dades oficials.
"Els centres tenen autonomia a l'hora de signar convenies amb empreses i Ensenyament no té les dades al dia", van afirmar.
Ortiz va justificar l'elaboració d'aquesta guia per la necessitat de "crear eines" per als joves i omplir el "buit d'informació" que diuen haver trobat en relació a aquest tema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Entitats socials reclamen l´aplicació urgent de les mesures d´emergència social aprovades pel Parlament

Entitats socials reclamen l´aplicació urgent de les mesures d´emergència social aprovades pel Parlament

El manifest presentat denuncia "fenòmens alarmants que requereixen respostes contundents"

Enllaços recomanats: Premis cinema