El deute de quatre de les principals petrolieres del món s'ha duplicat els últims dos anys per culpa de la caiguda del petroli en els mercats internacionals, segons The Wall Street Journal.

Les nord-americanes Exxon Mobil i Chevron, la angloholandesa Royal Dutch Shell i la britànica BP acumulen en l'actualitat un deute conjunt de 184.000 milions de dòlars, el que suposa el doble que l'any 2014, quan van començar a caure els preus del cru.

El barril de Texas, de referència als EUA, ha passat de cotitzar a un màxim de 107 dòlars a mitjan 2014 a un mínim de 27 dòlars a principi d'aquest any, i ara està per sota de 50 dòlars. La caiguda del petroli ha tingut un important efecte en els resultats de les grans companyies petrolieres del món, com en el cas de Chevron, que no només ha reduït els seus beneficis sinó que acumula dos trimestres consecutius de pèrdues.

Durant els últims mesos, els directius d'aquestes grans companyies petrolieres han tractat de calmar els mercats i han assegurat que generaran prou flux de caixa l'any 2017 per a noves inversions i pagar dividends. Alguns accionistes s'han mostrat escèptics, com Michael Hulme, director d'un fons d'inversió amb posicions a Shell i Exxon Mobil, que va assegurar que mantenir els actuals dividends de 50 o 60 dòlars és "insostenible".

Les petrolieres responen a aquests dubtes en assegurar que tenen diferents instruments per afrontar el problema del deute, des de la venda d'actius fins a oferir als accionistes més accions en lloc de dividends en efectiu.