L'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicarà avui les taules completes de la Comptabilitat Nacional Trimestral d'Espanya entre abril i juny del 2016 i pot confirmar el seu avanç que l'economia espanyola va créixer el 0,7% durant aquest període.

Si es ratifica aquesta dada, el PIB espanyol moderaria el seu creixement, ja que els tres trimestres precedents l'increment va ser del 0,8%. En qualsevol cas, el 0,7% seguiria sent superior al creixement trimestral entre abril i juny de la zona de l'euro (0,3%) i al del conjunt de la Unió Europea (0,4%).

L'oficina comunitària d'estadística Eurostat destaca que l'economia espanyola va tibar dels seus socis entre abril i juny, atès que la locomotora, Alemanya, va perdre ímpetu, igual que França i Itàlia, que es van situar a la cua. En termes interanuals, l'INE ha avançat un creixement de l'economia espanyola del 3,2% (dues dècimes menys que el primer trimestre), enfront del 1,6% de l'àrea de l'euro i el 1,8% del conjunt del bloc comunitari.

El PIB espanyol acumula dotze creixements trimestrals consecutius i deu interanuals. Brussel·les incideix en l'existència de riscos econòmics i polítics per a les economies europees com la desacceleració de la Xina, l'impacte de la crisi de refugiats, les amenaces a la seguretat o el Brexit.

En qualsevol cas, el ministre d'Economia espanyol en funcions, Luis de Guindos, veu factible que el 2016 el PIB avanci fins al 2,9% i qualifica aquesta xifra de "prudent", tot i que adverteix que el ritme podria alentir-se l'any 2017 a causa de la desacceleració de l'economia internacional i el menor creixement de la zona de l'euro.

El Banc d'Espanya considera que l'evolució favorable del mercat de treball i la millora de les condicions financeres sustenten l'expansió del consum de les llars, a un ritme molt similar al dels trimestres anteriors.

BBVA Research incideix que la possible caiguda d'una dècima del PIB del tercer trimestre es produeix malgrat l'"elevada" incertesa interna i externa, i afegeix que si es confirma aquesta dada superaria l'esperat a principi de maig i suposaria la consecució del tercer any amb expansió de l'activitat.

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) va revisar en el seu últim informe tres dècimes a l'alça, fins al 3%, la seva previsió de creixement de l'economia, encara que va advertir una possible fase de desacceleració el 2017, exercici per al qual manté una previsió de creixement del 2,3%.