El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, es va mostrar ahir obert a estudiar un increment de la taxa turística amb la condició que "es faci de manera consensuada entre el sector i les administracions".

Baiget va expressar aquesta disposició en una entrevista a l'emissora de ràdio Rac1, després que aquest estiu les bones xifres del turisme a Catalunya hagin tornat a posar sobre la taula el debat sobre la conveniència d'incrementar la taxa que grava les pernoctacions hoteleres.

El Govern de la Generalitat va posar en marxa l'any 2012 l'anomenada taxa turística, un impost que es cobra a moltes ciutats d'arreu del món i que el 2015 va aconseguir recaptar, al conjunt del país, 43,5 milions d'euros, el 5,48% més que el 2014.

La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha reclamat més d'una vegada l'augment d'aquest impost, mentre que l'Ajuntament de Barcelona demana que la ciutat pugui decidir sobre el 100% del que recapten els allotjaments turístics i no sobre el 33% del total, com passa en aquests moments. Preguntat sobre si estudien incrementar la taxa turística, Baiget va assenyalar que el Govern hi està obert si es duu a terme en un context de consens, encara que va remarcar que en aquests moments "s'està fent un esforç per consolidar-ho".

El conseller va aprofitar també l'entrevista per negar una massificació derivada del turisme, i va posar com a exemple els visitants anuals a monuments emblemàtics. "Si vas a la Sagrada Família, òbviament et trobaràs molts turistes. Però a la Sagrada Família hi van 3,7 milions de visitants l'any, mentre que al Louvre n'hi van 9,5 milions, i a la Torre Eiffel, 7,2 milions", va comparar.