Els fabricants d'il·luminació a Espanya afronten la prohibició europea de comercialitzar focus halògens des del pròxim 1 de setembre amb la mirada posada en el desenvolupament de tecnologies lumíniques més eficients, fonamentalment els led, que ja suposa més del 50% de les vendes del sector.

El president de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Il·luminació (Anfalum) -que agrupa el 90% del sector-, Alfredo Berges, explicava a Efe que la mesura afecta només les làmpades halògenes d'alguns focus -habitualment els que s'utilitzen en botigues- no als que s'instal·len en habitatges, que podran seguir venent-se fins al 2018.

Segons Anfalum, actualment els llums halògens suposen menys del 10% de les vendes del mercat d'il·luminació, després de la "transició empresa des del 2010 cap a productes més eficients", primer amb les bombetes de baix consum i més recentment amb l'enlairament dels led.

Aquest tipus de tecnologia ja suposa més del 50% de la facturació del sector al conjunt de l'Estat espanyol, que l'any passat va superar els 1.280 milions d'euros en tots els tipus de productes d'il·luminació.

Amb aquesta foto, la indústria viu amb "tranquil·litat" la prohibició i preveu una correcta eliminació d'aquests dispositius a Espanya en els terminis previstos per la Comissió Europea i amb alternatives led per a la majoria dels models de focus que fan servir halògens actualment.

El portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Enrique García, va concretar en declaracions a l'agència Efe que malgrat la prohibició de venda d'aquestes bombetes, "les botigues podran seguir comercialitzant les existències que tinguin, però no rebre'n de noves", per tal de posar fi a la seva distribució, que, segons va concretar Berges, podria ser d'una durada de sis mesos.