Unió de Pagesos (UP) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han demanat més recursos a l'administració per poder garantir i fomentar la producció integrada entre el sector, com també que aquesta arribi als mercats i els consumidors. Segons el coordinador general d'UP, Joan Caball, hi ha pagesos que fan producció integrada i l'administració no els està "compensant el plus" que suposa en la millora de la qualitat.

El sindicat agrari i l'FCAC configuren l'única candidatura que concorre a les eleccions del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI) que tindran lloc el 22 de setembre vinent. Ara feia set anys que no se'n convocaven, però si com ha passat com en les darreres tres ocasions, que no hi va haver cap més candidatura, les eleccions com a tals no caldrà que se celebrin.

La presentació d'aquesta candidatura conjunta que es va fer a la seu d'UP a Lleida, dimecres de la setmana passada, va servir per fer un balanç dels darrers anys al CCPI.

Tant el sindicat com també l'FCAC van destacar la tasca important del consell en la millora de les campanyes de promoció, però no es van estar de fer una reclamació a l'administració i en concret al Govern perquè "s'impliqui" encara més en la producció integrada.

D'una banda, Caball va fer èmfasi en els costos elevats que suposa per a l'agricultor fer aquest tipus d'agricultura, que té més cura del medi ambient, i de l'altra, Ramon Sarroca, de l'FCAC, també va destacar la necessitat que s'aposti per aquest tipus de polítiques sostenibles que serveixen per frenar "el canvi climàtic".

A més a més, segons va remarcar Sarroca, la producció integrada ha de ser un "sistema" per tal de canviar la "poca fiabilitat alimentària" que hi ha avui en dia amb molts productes que els consumidors troben al mercat. En la presentació de la candidatura, Sarroca també va defensar la candidatura de suport entre l'FCAC i UP i va assenyalar que en el que coincideixen "sumarem" i en el que no es mirarà de consensuar propostes per defensar els productors.

Si en el termini de 15 dies no es presenta una nova candidatura, no caldrà celebrar eleccions el proper 22 de setembre. Les eleccions al CCPI es fan cada quatre anys i les convoca l'administració, però ara feia set anys que no n'hi havia i s'havia prorrogat el mandat. De fet, el CCPI sempre ha estat comandat per UP i l'FCAC.

En els darrers anys la xifra d'hectàrees en què es cultiva producció integrada és de 50.738 i són prop de 3.000 els pagesos que se n'ocupen. Així mateix, hi ha un total de 106 entitats elaboradores, que estan integrades dins del conjunt de cooperatives del país. El cultiu majoritari és l'olivera, amb 14.772 hectàrees, seguit de la fruita de pinyol, amb 11.451. Al seu darrere hi ha la fruita de llavor, amb prop de 8.000 hectàrees, la fruita seca amb 7.295, i la vinya, amb 5.350. De cítrics, n'hi ha 2.399 hectàrees i a aquests els segueixen de lluny els cereals d'hivern, amb 855, les hortalisses, amb 602, els cereals d'estiu, amb 38, i els farratges, amb 24.