El nombre d'hipoteques el juny creix a Catalunya el 51,1% interanual

La constitució d'hipoteques noves sobre habitatge fa més de dos anys que està a l'alça segons l'INE

01.09.2016 | 07:36
Promoció d´habitatges en venda a Manresa, en una imatge d´arxiu

El nombre d'hipoteques sobre habitatges signades a Catalunya durant el mes de juny ha assolit les 4.161, cosa que representa un creixement del 51,1% en relació amb el mateix mes de l'any 2015, segons va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquesta xifra, Catalunya es va situar com la segona comunitat de l'estat en nombre total d'hipoteques signades al mes de juny, només darrere d'Andalusia (4.995). També en percentatge d'increment, Catalunya va ser el segon territori de l'estat, just per sota de Castella-la Manxa (60,1%).
Per contra, el nombre de préstecs immobiliaris ha caigut a Catalunya el 7,4%, durant el mateix mes en relació amb el maig. L'import total del capital prestat s'ha alçat al juny fins als 559,7 milions d'euros, cosa que representa el 72,7% més que durant el mateix període de l'any anterior i el 10,8% més que respecte al mes de maig. Així, l'import mitjà de les hipoteques signades al juny a Catalunya ascendeix als 134.509 euros.
Al conjunt de l'estat, la firma de noves hipoteques per a l'adquisició d'un habitatge va créixer el 15,5% al juny en taxa interanual, un percentatge que, tot i així, és inferior que el registrat al maig, quan l'alça va ser del 34,1%. Malgrat aquest alentiment del creixement, la constitució d'hipoteques noves sobre habitatge porta fa de dos anys que està a l'alça segons les dades de l'INE, que revelen que, al juny, el nombre d'aquests crèdits va arribar als 25.274. Aquesta xifra és el 4,9% més baixa que la registrada al maig, quan es va arribar als 26.579 contractes.
El valor d'aquestes hipoteques sobre habitatge inscrites en els registres de la propietat va sumar al juny 2.843,7 milions d'euros, el 24,2% més que un any abans, i el 2,4% més que al maig. L'import mitjà dels préstecs hipotecaris es va situar en 112.516 euros, fet que suposa el 7,5% més respecte a un any abans, i el 7,7% enfront del maig.
El cap d'Estudis d'Idealista, Fernando Encinar, va confirmar que, encara que el nombre d'hipoteques es manté a l'alça i no ha perdut els dos dígits de creixement, "sembla haver relaxat el ritme respecte de mesos anteriors". En aquest sentit, va destacar que les hipoteques a tipus fix segueixen augmentant i s'estan convertint en el "factor clau" d'aquests trimestres, "ja que la major part de les entitats han donat instruccions als seus equips per potenciar aquest tipus de préstecs enfront dels variables". "La pujada del nombre d'hipoteques fixes, unides a la inexistència de noves ofertes a tipus variable, han provocat que els tipus mitjans als quals s'està prestant repuntin lleugerament", va precisar Encinar.
De la mateixa manera, el director del Gabinet d'Estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, va indicar que cal seguir de prop l'evolució d'aquest indicador tan important per mesurar la salut del mercat immobiliari. "El moment actual és important perquè, tot i que la hipoteca variable seguirà oferint-se, és probable que el sistema financer faci pinya al voltant de les hipoteques fixes i mixtes, que són bones per als seus interessos i alhora proporcionen seguretat als clients".
I és que les dades de l'INE publicades avui revelen que, en la contractació d'hipoteques, cada vegada són més els que opten pels tipus fixos, el 23,4%, mentre que el 76,6% segueix triant el variable.
Dins de les hipoteques a interès variable, l'euríbor segueix sent el tipus de referència més utilitzat, en concret, en el 93,6% dels nous contractes. El tipus mitjà d'interès a l'inici d'una hipoteca constituïda sobre habitatges -el termini mitjà és de 22 anys- és del 3,24%, el 3,3% menys.
Les mateixes dades del juny mostren que el nombre total d'hipoteques que van registrar canvis en les seves condicions va arribar a les 13.174, el 8% menys en taxa interanual. En habitatges, el nombre d'hipoteques que van modificar les seves condicions va disminuir l'1,8%. Atenent a la classe de canvi en les condicions, es van produir 9.940 novacions (o modificacions produïdes amb la mateixa entitat financera), el 10,7% menys. El nombre d'operacions que canvien d'entitat (subrogacions al creditor) va baixar el 14,2%, i el nombre d'hipoteques a les quals va canviar el titular del bé hipotecat (subrogacions al deutor) va augmentar el 56,5%.
Les dades de l'INE també revelen que el total d'hipoteques constituïdes al juny -finques rústiques, urbanes i habitatges- va créixer l'11,5% en taxa interanual, fins a les 35.845. Això no obstant, si les dades es comparen amb el maig, el nombre total de finques hipotecades va caure el 4,7%. El capital prestat per a la constitució d'aquestes hipoteques va arribar als 4.686.000, el 13,4% més en taxa interanual, però l'1,5% menys respecte al maig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema