La Generalitat, els principals sindicats catalans i les entitats municipalistes de Catalunya van signar ahir l'acord que permetrà cobrar 1.000 euros bruts al mes a 3.725 aturats catalans en situació de vulnerabilitat, principalment més grans de 45 anys o perceptors de la renda mínima d'inserció, per treballs que duraran entre sis mesos i un any.

En roda de premsa, la consellera de Treball de la Generalitat, Dolors Bassa, va destacar que, per primera vegada, aquests aturats cobraran 1.000 euros al mes, enfront dels 850 euros que s'oferien fins ara, per la qual cosa la Generalitat i els sindicats van presentar l'acord com un "primer pas" en la fixació d'un sou mínim interprofessional a Catalunya equivalent al 60 % del sou mitjà.

Els aturats, que seran contractats pels ajuntaments catalans, formen part del programa Treball i Formació del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC, en les seves sigles en català). El SOC ha destinat 40 milions d'euros, deu milions més que en l'edició anterior, a sufragar aquest programa per a aturats, en el qual es donarà prioritat a la contractació de dones més grans de 45 anys i també de dones amb càrregues familiars que cobren l'RMI o bé que estan a punt d'esgotar aquesta prestació.

A més, aquest programa, dirigit a col·lectius vulnerables, preveu que un terç de les contractacions es destinin a persones més grans de 55 anys que ja hagin esgotat la prestació per desocupació o el subsidi per desocupació, i que no tinguin la cotització suficient perquè se'ls reconegui la pensió de jubilació quan arribin als 65 anys. La consellera va assegurar que una altra de les novetats d'aquesta edició del programa és que els contractes d'un any de durada es reservaran per als més grans de 55 anys.

Els contractes, que es faran per a tasques temporals d'interès general i social, hauran d'acabar el 30 de juny del 2017, en el cas dels de sis mesos, o el 30 de desembre del 2017, en els de dotze mesos, i s'abonarà un sou de 1.000 euros bruts al mes en 14 pagues. L'objectiu del programa és inserir laboralment aquests aturats de llarga durada, si bé el departament va dir que encara no disposava de dades sobre quantes de les persones que van participar l'any passat en aquest programa han aconseguit reinserir-se laboralment.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va dir que aquest pacte és "un primer pas", però que aquest sindicat continuarà reclamant al Govern que vetlli per una ocupació "de qualitat". De la seva banda, el seu homòleg de la UGT, Camil Ros, confia que l'acord sigui "l'inici" de la implantació d'un sou mínim de 1.000 euros al mes al sector públic. A l'acte també van intervenir-hi Isidre Serra, vocal de la comissió de promoció econòmica i ocupació de l'ACM, i Esther Pujol, presidenta de l'àmbit de desenvolupament econòmic i ocupació de la FMC.