El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir mantenir inalterat el programa de compra de deute públic i privat per valor de 80.000 milions de la zona euro fins a final de març del 2017 tot i la incertesa política a Europa. Prèviament, el consell de govern del BCE va acordar deixar la seva taxa d'interès rectora, la qual cobra als bancs per prestar-los a una setmana, en el mínim històric del 0%.

Hi havia consens entre els analistes sobre el fet que el BCE deixaria inalterat el preu del diner, però no sobre si decidiria perllongar les compres de deute més enllà del març del 2017. El BCE, de moment, no ha mogut fitxa ni veu cap gran necessitat d'actuar de nou, encara que Draghi ha manifestat la seva disposició a fer-ho en cas necessari.

Tampoc sembla estar gaire preocupat pels riscos a la baixa per al creixement i la inflació, ja que els experts del BCE amb prou feines han reduït una dècima els seus pronòstics de creixement i inflació per al 2017.

Draghi va explicar en roda de premsa que el consell de govern va discutir les dades econòmiques disponibles des de la reunió del juliol, i també les noves projeccions macroeconòmiques, però que no van debatre ampliar les mesures d'estímul monetari. El banquer italià va considerar que el programa de compres de deute públic i privat "funciona i hauríem de centrar-nos en la seva implementació". Va afegir que no s'han produït canvis prou significatius per actuar, però va manifestar la seva disposició a fer-ho en cas necessari. "Les nostres àmplies mesures de política monetària continuen assegurant un suport a les condicions de finançament" i donen suport a la recuperació econòmica de la zona de l'euro, va dir Draghi.

Per a l'economista en cap de Targobank, Otmar Lang, "el BCE deixa les portes obertes de bat a bat per a una relaxació més alta de la política monetària".

Després de les declaracions de Draghi l'euro va pujar mig cèntim de dòlar, fins a 1,13 dòlars, el nivell més alt des de fa tres setmanes, però després va tornar a baixar, mentre que algunes borses europees han tancat amb caigudes perquè alguns inversors havien especulat que el BCE perllongaria el programa de compra de deute.

El BCE preveu ara un creixement de l'1,7% aquest any, fet que suposa una petita revisió a l'alça respecte a l'1,6% pronosticat el juny, i de l'1,6% per al 2017 i el 2018, una dècima menys que el juny. Així mateix, els experts del BCE preveuen ara una inflació del 0,2% aquest any; de l'1,2% el 2017% i de l'1,6% el 2018, pràcticament igual que en les projeccions anteriors.