Els preus a Catalunya aquest agost han pujat dues dècimes i han deixat una taxa d'inflació interanual del 0,1%, cosa que suposa trencar una tendència de sis mesos en negatiu, segons dades facilitades per l'Institut d'Estadística espanyol. Mentre que Catalunya recupera el signe positiu en l'IPC, el conjunt de l'estat es manté encara en zona negativa per vuitè mes consecutiu amb una taxa del -0,1%. A l'Estat, els preus van pujar una dècima en relació amb el juliol. El comportament de l'IPC aquest mes d'agost ha estat de nou condicionat per l'evolució dels costos dels carburants, que aquest mes d'agost han baixat menys del que ho van fer el mateix mes de l'any passat.

La inflació a Catalunya es mantenia en negatiu des del mes de febrer, mentre que a l'estat espanyol l'IPC manté el signe negatiu des que va començar l'any. La taxa interanual de Catalunya aquest mes d'agost del 0,1% se situa cinc dècimes per sobre de la registrada el juliol, que va ser negativa en el -0,4%. En el conjunt de l'estat espanyol, la taxa d'inflació anual del -0,1% està cinc dècimes per sobre de la taxa registrada el juliol, que va ser del -0,6%.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) explica que el comportament a l'alça dels preus s'ha vist condicionat de nou per la cistella del transport, on estan inclosos els carburants i els lubricants derivats del petroli. Els preus de les gasolines van baixar l'agost però ho van fer menys que el mateix mes de l'any passat. L'INE també identifica en l'alça de preus l'augment del cost dels automòbils com a conseqüència de la finalització de la bossa d'ajuts del pla PIVE, tot i que amb una influència "menor", reconeix. L'altra cistella que també ha condicionat a l'alça l'IPC ha estat l'habitatge, on es recullen els preus de les factures dels proveïdors d'energia a les llars (gas i electricitat). En el cas de la factura elèctrica, la tarifa aquest agost es va incrementar mentre que l'any passat va baixar. La bona evolució del turisme, que acumula rècord rere rècord, ha tingut el reflex en la cistella de l'oci i la cultura, on els viatges organitzats han pujat més els preus que l'agost de l'any passat. Per contra, els grups que han ajudat a retenir l'alça de preus han estat la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques, on s'ha registrat una baixada de preus dels llegums, les verdures i les fruites fresques i els olis.