Les granges Torremagra, de Collsuspina; Emprius Camaret, de Montclar; Daniel, d'Avinyó; i Marganell, de Marganell, aquesta última en tres categories, opten a la 23a edició dels premis Porc d'Or, que reconeixen l'excel·lència en la producció porcina. Segons va donar a conèixer ahir l'organització, Catalunya acumula 41 nominacions repartides en un total de 28 explotacions, que opten als 45 premis del certamen en les categories de nombre de garrins deslletats per truja de baixa, productivitat numèrica i taxa de parts. La demarcació de Barcelona engloba la gran majoria d'aquestes nominacions, amb 30 candidatures, seguida de les comarques de Lleida i de Girona, amb 5 nominacions cadascuna, i la demarcació de Tarragona, amb una nominació.

En concret, 94 granges de vuit comunitats opten enguany a aquests guardons. La gala de lliurament dels premis Porc d'Or 2016, que organitza l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), se celebrarà el pròxim 4 de novembre a Vic.

Encara que continua ocupant el primer lloc, Catalunya ha disminuït les nominacions i granges pel que fa a l'edició passada. Per comunitats autnònomes i quant a nombre de nominacions, van darrere de Catalunya l'Aragó, amb un total de 35 nominacions per a 31 explotacions porcines, i Castella i Lleó, amb quinze granges que opten cadascuna a un guardó.

La gala dels Porc d'Or, en la qual es lliuren les 45 estatuetes d'or, plata i bronze segons les categories i criteris establerts, reuneix cada any més de mig miler de professionals, entre ramaders, empreses i professionals d'arreu de l'Estat.

Els premis tenen la seva base en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i avui dia s'analitzen trimestralment les dades de 850.000 reproductores, repartides en 700 explotacions de tot el territori estatal.

L'IRTA va crear els guardons Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, per la seva professionalitat i per la utilització de les millors tècniques de producció, esdevenen les puntes de llança del sector porcí espanyol. Els guardons tenen la col·laboració de l'empresa de salut animal Zoetis com a coorganitzadora de l'esdeveniment al costat de l'Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc); a més del suport de l'Ajuntament de Vic i la Cambra de Comerç de la delegació d'Osona i la seva Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.