L'economia catalana va créixer el 3,4% interanual durant el segon trimestre del 2016, una xifra dues dècimes inferior al trimestre interior (3,6%) però per sobre la mitjana espanyola, que va ser del 3,2%, i quasi el doble de la mitjana europea (1,8%), segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). D'aquesta manera, el producte interior brut de Catalunya encadena cinc trimestres seguits per sobre el 3%.

Segons l'Idescat, el conjunt de l'economia catalana ha crescut per l'evolució positiva de la demanda interna, que es va incrementar el 3,2% interanual, i en menor mesura per la contribució del saldo exterior, amb el 0,5%.

Pel que fa a la variació intertrimestral, el PIB català va repuntar lleugerament respecte del primer trimestre i se situa igual que la mitjana espanyola (0,8%). D'aquesta manera, el PIB encadena tretze trimestres consecutius de creixements. Quant a l'agregat de la UE-28, l'increment trimestral registrat ha estat del 0,4% en el mateix període.

Pel que fa la demanda, la interna continua creixement a un ritme notable (3,1%), si bé lleugerament inferior al del trimestre anterior (3,4%). L'evolució seguida per la demanda obeeix a l'augment experimentat pel consum de les llars (3,7%), tot i que aquesta variable mostra senyals de moderació, i al repunt de la formació bruta de capital en béns d'equipament (4,1%). També redueixen el ritme de creixement el consum de les administracions públiques (1,9%) i la formació bruta de capital en construcció (0,8%).

D'altra banda, els intercanvis amb l'estranger van créixer el 0,5% interanual, una xifra que es torna a situar en valors positius registrats fa un any, gràcies al bon comportament de les exportacions de béns i serveis (6,4%), que compensa el creixement de les importacions en el mateix període (4,8%).

Segons l'Idescat, la dada del consum dels estrangers en el territori ha repuntat sis dècimes respecte de la del trimestre anterior i ha registrat un creixement del 2,5% respecte a fa un any. El bon comportament del sector turístic n'és el principal determinant.

L'anàlisi des de l'òptica de l'oferta constata el notable dinamisme de la indústria, que tanca el segon trimestre amb un increment del 3,6% interanual, la dada més elevada des de final del 2010.

Entre les branques industrials més dinàmiques hi ha les de fabricació de begudes, de maquinària i equipaments, les de fabricació de productes farmacèutics i les de fabricació de productes de fusta i suro. Els serveis i la construcció també contribueixen en bona mesura al creixement econòmic.