Uns 3.500 milions de persones utilitzaran Internet a final d'aquest any, 300 milions més que l'any passat i l'equivalent al 47% de la població mundial, segons un informe presentat a Ginebra. El document, elaborat per la Comissió de Banda Ampla per al Desenvolupament Sostenible, creada per l'ONU, mostra que Corea del Sud és actualment el país amb la taxa més alta de penetració de banda ampla a les llars del món, amb el 98,8% de llars connectades, seguit de Qatar (96%) i dels Emirats Àrabs Units (95%).

Islàndia té el percentatge més alt d'usuaris individuals d'Internet (98,2% de la població), seguit de Luxemburg, Andorra i Dinamarca. Per la seva banda, Mònaco és el líder mundial en la penetració de la banda ampla fixa, amb més de 47 subscripcions per cada cent habitants.

De manera general, hi ha 91 països en els quals més del 50% de la població està en línia, en comparació de 79 països de fa només un any. Els nivells més baixos d'utilització d'Internet es troben a l'Àfrica subsahariana, amb menys del 3% de gent que utilitza la xarxa a nombrosos països de la regió.

D'altra banda, l'informe constata que la Xina i l'Índia combinen els extrems quant a l'accés a Internet, ja que d'una banda són els dos grans mercats connectats a la xarxa, però de l'altra són entre els sis països que concentren el 55% de la població mundial que no té aquest servei. En el primer país hi ha 721 milions d'usuaris d'Internet, mentre que l'Índia ha superat els Estats Units com el segon mercat, amb 333 milions d'usuaris.

Es tracta de mercats amb un potencial d'expansió que encara és molt important, a diferència dels països desenvolupats, on s'ha arribat gairebé al punt de saturació. No obstant això, mentre que a diverses parts del món l'accés està saturat, encara hi ha 3.900 milions de persones que no utilitzen Internet, que estan concentrades -a més de la Xina i l'Índia- al Pakistan, Indonèsia, Bangla Desh i Nigèria.

En els 48 països menys avançats del món, més del 85% dels habitants mai no estan en línia. Aquesta bretxa digital no s'està tancant a la velocitat esperada, ja que "la connectivitat no avança prou ràpid per ajudar a reduir les desigualtats de desenvolupament en l'ensenyament i en l'atenció sanitària en els països més pobres", segons l'informe.

La saturació a les regions industrialitzades, com Amèrica del Nord, Europa i alguns països d'Àsia, com el Japó i Corea del Sud, abasta igualment els telèfons intel·ligents. La gran novetat és que l'Índia també ha avançat els EUA en aquest àmbit i s'ha posicionat com el segon mercat per a telèfons mòbils al món, amb 260 milions d'abonats a la banda ampla mòbil.