L'empresa bagenca Masats, especialitzada en la fabricació de portes pneumàtiques i elèctriques, rampes i plataformes d'accés a vehicles, presenta aquests dies a l'InnoTrans de Berlín (la major fira comercial de la indústria ferroviària del món) una nova aposta industrial pel sector ferroviari amb el desenvolupament de porta d'andana (PSD). Es tracta de barreres que se situen a la vora de les plataformes de les estacions i funcionen de manera coordinada amb les portes del tren quan s'atura. Segons fonts de Masats, es tracta d'un producte "d'alta complexitat tecnològica" que esdevé "un sistema de seguretat contra caigudes indesitjades a les vies, i també millora molt la qualitat d'aire de les estacions".

La companyia bagenca detalla que les portes d'andana PSD de Masats han estat dissenyades, desenvolupades i provades a Barcelona i assegura que compleixen tots els requeriments en fiabilitat i seguretat segons les normatives en curs. En els nous mecanismes presentats per Masats, les portes lliscants són desplaçades mitjançant un accionament per fusell i guiatge d'alta durabilitat, accionat per un motor sense escombretes que l'empresa assegura que aporta "una àmplia prestació" i que requereix "poc manteniment".

El disseny del sistema de tancament d'andanes de Masats s'ha concebut modular i personalitzable, "capaç d'adaptar-se a les necessitats de l'usuari", apunta la companyia, ja que "la modularitat autoportant de les portes en facilitarà la instal·lació i el manteniment, i el disseny polivalent dels mòduls permet al client incorporar en l'estructura del tancament de l'andana un ampli conjunt d'elements auxiliars, i útils per als passatgers".

En la mateixa fira, Masats presentarà també el nou producte de porta d'evacuació frontal destinada a metros automàtics, que permet l'evacuació controlada dels passatgers en cas d'avaries. L'equip incorpora una rampa d'accionament manual de gran longitud i maneig senzill que permet el fàcil descens fins al nivell de via. Al costat del mòdul de porta d'andana s'exposarà la porta embarcada d'accés de passatgers per a metros i regionals.

Masats també estarà present aquests dies al certamen IAA, la principal fira internacional del sectors de la mobilitat, el transport i la logística, i que enguany se celebra a Hannover.

Amb gairebé 50 anys d'història i fundada per Salvador Alapont Masats, Masats gaudeix d'unes instal·lacions de 14.626 metres quadrats a Salelles. L'empresa exporta el 47% de la seva producció a més de 30 països. La seva plantilla està formada per unes 300 persones.