Unió de Pagesos exigeix al Govern que compleixi la resolució aprovada aquest dimarts al Parlament en la qual l'insta a establir mesures urgents per combatre la crisi del sector cunícola català. Aquesta resolució recull les propostes d'Unió de Pagesos per fer front a la "greu" situació dels cunicultors, que ha fet arribar en els últims mesos als diferents grups parlamentaris. La resolució posa de manifest la importància del sector dels conills a Catalunya i el fet que en els últims anys es troba en una "situació límit", amb pèrdues continuades des del 2014, i "el risc que es perdi la producció en benefici d'altres zones de l'estat espanyol o altres estats". Unió de Pagesos alerta que des de l'any 2009 han tancat 1.090 explotacions cunícoles a Catalunya i s'ha reduït el cens en 80.000 reproductores. A més, el sindicat recorda que a Catalunya es consumeix el 25% de la carn de conill que es produeix a l'Estat.

Les mesures incorporades a la resolució del Parlament a proposta d'Unió de Pagesos insten el Govern a assegurar la justícia i l'equitat en el comerç i la distribució dels productes cunícoles; articular un pla de reestructuració del sector on es contempli, entre altres mesures, l'ajut d'Estat per a l'abandonament de la capacitat productiva per les explotacions professionals; establir mesures financeres per a les explotacions com han fet altres comunitats; recuperar el pressupost del programa sanitari en les explotacions cunícoles amb l'objectiu que la sanitat no quedi desplaçada a un segon terme, i adaptar la normativa europea que permet la flexibilització dels requeriments sanitaris pel que fa al sacrifici i comercialització a la pròpia explotació, adaptant els requeriments estructurals i burocràtics a la dimensió dels operadors.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, a l'abril del 2016 hi havia 815 explotacions de conills a Catalunya, amb 208.073 reproductores. Unió de Pagesos alerta que des de l'any 2009 han tancat 1.090 explotacions cunícoles a Catalunya i s'ha reduït el cens en 80.000 reproductores, a causa d'una primera crisi durant els anys 2011 i 2012 pel fort augment de la matèria prima, bàsicament pinso, i una segona a causa de la dràstica reducció del preu de venda del conill, des del 2014 fins ara.