Els ciutadans de la Unió Europea (UE) podran utilitzar els seus mòbils sense sobrecostos en itinerància (roaming) en altres estats membres sense límit de dies o volum segons l'última proposta de la Comissió Europea (CE), que, no obstant això, permetrà als operadors cobrar si detecten "abusos".

La CE va fer així marxa enrere en la seva proposta inicial de garantir només 90 dies d'itinerància sense sobrecostos (més, si les operadores els oferien), fet que va alarmar associacions de consumidors.

"Qualsevol ciutadà podrà estar en itinerància com a casa. Però, tot i així, hem d'evitar abusos", va indicar en una roda de premsa el vicepresident comunitari de Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, va demanar el 9 de setembre retirar les directrius inicials, presentades només quatre dies abans, i elaborar-ne unes de noves que complissin les expectatives de la legislació aprovada l'any passat i que preveu culminar en l'abolició del roaming el 15 de juny del 2017. La Comissió va confirmar que no hi haurà límits de temps o de volum, però va defensar salvaguardes per als operadors basades en el "principi de residència" o en uns "vincles estables" que els consumidors puguin tenir en un Estat membre, com és el cas dels treballadors transfronterers, expatriats que tornen sovint al seu país d'origen o estudiants Erasmus.

Per evitar "abusos" als operadors i permetre'ls mantenir el marge de beneficis que necessiten per poder invertir en noves xarxes, segons Ansip, la CE proposa que només "les persones que viatgen" puguin alliberar-se dels sobrecostos per itinerància.

Els operadors podran comprovar els hàbits d'ús dels clients: si el trànsit nacional és "insignificant" comparat amb el d'itinerància, una llarga inactivitat d'una targeta SIM associada principal o exclusivament a l'ús en itinerància o la subscripció i ús de múltiples SIM per al mateix usuari quan viatja.

En aquests casos, els operadors podran "alertar" els seus clients i, "només si aquestes condicions es compleixen", podran aplicar "petits sobrecostos", de 4 cèntims d'euro per minut de trucada, un cèntim per SMS i 0,85 cèntims per megabyte. Els operadors seran els encarregats de determinar qui comet un abús, i el client podrà posar una reclamació davant l'autoritat reguladora nacional, que haurà d'arbitrar en la situació.

Segons fonts comunitàries, aquest procediment no implicarà més vigilància de les companyies, ja que es tracta d'una informació que ja recullen. Ansip va opinar que "el 99% dels casos estarà cobert" sense haver de recórrer a salvaguardes.

Brussel·les va indicar que els operadors també podran advertir d'"abusos" com la "compra massiva i revenda" de targetes SIM per a un "ús permanent" fora del país de l'operador que les distribueix.

"A Letònia, les tarifes de telecomunicacions costen sis vegades menys que les d'Irlanda. Podria haver-hi un abús, comprar targetes SIM letones per usar-les a Irlanda", va explicar el comissari europeu d'Economia i Societat Digitals, Günther Oettinger.

D'altra banda, si s'incrementen els preus en un mercat específic o hi ha altres "efectes negatius" per als usuaris nacionals, els operadors podran aplicar els esmentats recàrrecs per la itinerància de forma provisional si proven que el seu mercat nacional està "en risc" i els ho autoritza el regulador.